Home / DRUŠTVO / Zabranjen lov na grlicu i jarebicu do 2024. godine
hotel bell

Zabranjen lov na grlicu i jarebicu do 2024. godine

Prema nedavno izmenjenom Pravilniku o proglašenju lovostaja na zaštićene vrste divljači, u Srbiji je privremeno zabranjen lov na grlicu i jarebicu, a lovna sezona na preprelicu je skraćena

Pomenutim dokumentom uvodi se privremena zabrana lova na grlicu koja traje do 14.08.2024, što uključuje dve lovne sezone. Privremena zabrana lova uvodi se i za jarebicu i ona će trajati sve do 14.10.2024, odnosno tri lovne sezone. Od naredne godine lovna sezona na prepelice biće skraćena i trajaće od 15.08. do 30.09.

Ornitolozi u Srbiji još od 2001. zahtevaju da se zaustavi lov na ugrožene ptice selice, pre svih na grlice i prepelice, budući da su njihove populacije desetkovane, staništa narušena, a lov u Srbiji izuzetno loše regulisan i kontrolisan.

Izmene lovostaja na grlicu, jarebicu i prepelicu, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica vidi kao put do trajne zabrane lova na ove tri vrste ptica, koje su u Crvenoj knjigi ptica Srbije dobile status ranjivih vrsta.

Izmene Pravilnika o proglašenju lovostaja na zaštićene vrste divljači, krajem avgusta sporazumno su doneli ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i ministarka za zaštitu životne sredine.

Check Also

Sutra otovorite novčanike! Počinje isplata državne pomoći

Penzioneri, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija sutra će …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *