Početna / GRADOVI / Leskovac / Za sanaciju obale Južne Morave i odbranu od poplava 30 miliona dinara
Dionis Restoran

Za sanaciju obale Južne Morave i odbranu od poplava 30 miliona dinara

U Razgojnskom Čifluku u toku su radovi na sanaciji leve obale Južne Morave, u cilju bolje zaštite od poplava, vredni 30 miliona dinara.

 

Gradilište je, u društvu direktora Preduzeća ‘’Srbija vode’’, Gorana Puzovića, obišao gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

Ova se finansiraju sredstvima iz budžetske rezerve , a obuhvatiće izgradnju kanala na desnoj obali Južne Morave u dužini od 500 metara, stabilizaciju dna korita i formiranje takozvanih ‘’napera suženja rečnog korita’’ radi zaštite obale od erozije.

U drugoj fazi, biće rekonstruisan levoobalni  nasip, koji štiti od poplava nekoliko hiljada hektara zemljišta i više leskovačkih sela. Radovi su povereni vlasotinačkoj ‘’Mehanizaciji’’ I rok za njihov završetak je devet meseci, rekao je gradonačelnik Cvetanović, izražavajući uverenje da će vremenske prilike ići na ruke izvodjačimakako bi posao mogao biti završen i ranije.

– Zahvalio bih se Javnom preduzeću ‘’Srbija vode’’ na kontinuiranoj podršci u saniranju velikog broja lokacija na vodotokovima prvog reda na teritoriji grada. Pre dve godine, saniran je jedan deo toka Južne Morave, koji je predstavljao kritičnu tačku u proteklom periodu. Zahvaljujući sredstvima ovog preduzeća, uredjeno je korito Veternice u dužini od 1.1oo metara u Leskovcu, kilometar u Bogojevcu, kao I tri kilometra korita Jablanice, od Živkova do Pečenjevca.

Preduzeće Srbija vode, finansira I uredjenje korita reke Jablanice u Lebanu I radove na vodovodnoj mreži u Vlasotincu, dodao je Cvetanović I  direktoru Puzoviću  uputio usmeni zahtev za još 2o miliona dinara iz budžetske rezerve, kako bi lokalna samouprava mogla da, od potencijalnih poplava, obezbedi još neke kritične lokacije.

Katastrofalne poplave iz 2014. Srbiji su bile odlična lekcija o neophodnosti ulaganja u sisteme zaštite od prirodnih katastrofa i u poslednje tri godine, mnogo toga je i uradjeno, kaže direktor Srbija vode, Goran Puzović:

– Na području Jablaničkog okruga, sada ima četiri gradilišta. Jedno je u Lebanu, gde se uskoro oćekuje dolazak jednog poznatog investitora koji će otvoriti znatan broj novih radnih mesta, dva u Vlasotincu, od kojih jedno podrazumeva pomoć lokalnoj samoupravi u završetku lokalne vodovodne mreže i ovo na Južnoj Moravi, gde oštećeni nasip vraćamo u projektovano stanje i povećavamo stepen bezbednosti. Nastavićemo da radimo svoj posao,  a biće I dalje podrške lokalnim samoupravama u rešavanju problema na vodotokovima prvog i drugog reda.

Pre par godina, prema Puzovićevim rečima, započeti su i radovi na kanalu Bare, ali se sa njima stalo zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, pa je on pozvao lokalnu samoupravu da preduzeću Srbija vode pomogne u pravno-administrativnim poslovima, kako bi ovaj bujični  vodotok drugog reda, koji je godinama plavio gotovo sva naselja duž svog toka, konačno bio ukroćen.

Pitanje zaštite reka, rečica i potoka, podrazumeva i borbu protiv  njihovog zagadjenja, pa je sa leve obave Južne Morave, ponovo upućen apel svim gradjanima da otpad ne odlažu u korito reka I kanala, nadležnima za promenu zakonske regulative u ovoj oblasti, kao i inspekcijskim i pravosudnim organima da efikasnije postupaju u slučajevima zagadjenja voda.

S. Ć.

Pogledaj takodje

Leskovčanima predstavljen novi broj Leskovačkog glasnika

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra danas je podeljen novi broj Leskovačkog glasnika. Tim povodom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *