Home / GRADOVI / Leskovac / Za Leskovac ZAJEDNO traži veće plate za prosvetne radnike, iste subvencije za privatne i državne vrtiće i zabranu izgradnje fabrike za preradu opasnog otpada
hotel bell

Za Leskovac ZAJEDNO traži veće plate za prosvetne radnike, iste subvencije za privatne i državne vrtiće i zabranu izgradnje fabrike za preradu opasnog otpada

Grupa građana Za Leskovac Zajedno uputila je zahtev sa konferencije za medije za povećanje zarada zaposlenih u prosveti.

Kako je istaknuto, jedan od najvećih problema su plate prosvetnih radnika, koje su 15% niže od republičkog proseka.

– To je na nivou strukovne medicinske sestre sa VI stepenom stručne spreme i najniža je u javnom sektoru u odnosu na sve uposlenike koji imaju VII stepen stručne spreme. Početna plata prosvetnog radnika sa ovom spremom je 64.000 dinara. Drugi problem koji imamo je sa sindikatima, jer oni trpe veliki pritisak. Zbog naše sujete ili neskloge, zadnjih par godina nemamo štrajkove sa totalnom obustavom rada. Sindikati nikako da se dogovore šta predutzeti povodom našeg materijalnog stanja i spajanja odeljenja u višim razredima. Ovo spajanje se već dešava u nekim školama i na taj način prosvetni radnici ostaju bez posla. Rešavanje tehnoloških viškova je nekad korektno, nekad manje korektno od strane pojedinih direktora koji ne žele da izboduju kandidate koji se prijave kao tehnološki viškovi, već samoinicijativno odabiraju koga će da pruime u radni odnos. Tako se dešava da veliki broj ljudi sa većim radnim stažom ostaje na listi tehnoloških viškova i po godinu dana, a primaju se oni sa manjim radnim stažom. Direktori to pravdaju članom zakona koji ima daje pravo da sami biraju svoje saradnike. To ko će da bude zbrinut kao tehnološki višak se verovatno uradi u koaliciji sa lokalnim vlastima – rekao je profesor Nenad Mitrović.

Na konferenciji za medije kao problemi su istaknuti i veliki troškovi putovanja radnika koji rade u više škola i organizovanje posla kako bi u što većem broju radili sa punim fondom časova u jednoj školi. Za Leskovac je takođe zatražio da se zaposlenima u prosveti isplati prekovremeni rad kao i da se nabavi tehnika neophodna za rad tokom epidemije Korone.

Odbornik u Skupštini grada Leskovca dr Nenad Zdravković rekao je da je ova odbornička grupa za narednu sednicu Skupštine Grada Leskovca podnela predlog dopunu dnevnog reda sa dve tačke. Prvi predlog se tiče izjednačavanja statusa privatnih i državnih vrtića, a drugi je vezan za preporuku lokalnoj samoupravi kako bi se obustavio projekat izgradnje fabrike za preradu opasnog otpada.

– Ako ja otvorim privatni vrtić i konkurišem i dobijem subvencije od grada. Mogu da stavim da je cena boravka dece u vrtiću 50, pa 100.000 dinara, jer nemam nikakvo ograničenje. S druge strane, državni vrtić ima jasno određenu scenu. Mi želimo da zaštitimo građane Leskovca koji ionako pune budžet iz koga idu subvencije, te zato smatramo da privatni vrtići koji žele da imaju subvencije grada moraju da naplate istu cenu kao i državni vrtići, zato što dobijaju istu sumu novca kao i državni vrtići. Ako im to ne odgovara, nemoj da traže subvencije. Što se drugog predloga tiče, skupština ne može da izglasa zabranu gradnje fabrike, ali može da donese odluku koja bi inplicirala da izvršna vlast, odnosno u ovom slučaju gradonačelnik zauzme takav stav, ali i da investitore pritiskom javnosti i drugim pravnim sredsvima ubedimo da odustanu od tog projekta – istakao je odbornik Nenad Zdravković.

Check Also

Trg pun malih istraživača: Manifestacija po meri svih generacija

Evropska noć istraživača, pokrenuta sa idejom da se nauka populariše i približi svima, preselila se …

Оставите одговор