Početna / DRUŠTVO / Vratilo se 65.000 gastarbajtera, čak i oni koji znaju da su zaraženi – ko prekrši meru samoizolacije biće smešten u karantine u Pirotu, Vršcu i Požarevcu

Vratilo se 65.000 gastarbajtera, čak i oni koji znaju da su zaraženi – ko prekrši meru samoizolacije biće smešten u karantine u Pirotu, Vršcu i Požarevcu

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je na konferenciji za medije gotovo neverovatan podatak – u Srbiju se iz inostranstav do jutros u 8 vratilo 65.142 građana.

Premijerka je ukazala na neočekivan, gotovo neverovatan broj naših državljana iz inostranstva, koji, i pored svih apela, dolaze u zemlju, i poručila da bi akt patriotizma u ovom momentu, bio da ostanu u zemljama u kojima žive i rade.

Naša molba je bila da ostaju u zemljama u kojima žive i borave, da se ne vraćaju, jer je teško iskontrolisati kretanje, a oni moraju da budu u izolaciji 14 do 28 dana. U tom slučaju, šta god da se desi, naš zdravstveni sistem će biti opterećen, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, zbog toga što svi apeli nisu bili naročito uspešni, imamo gužvu na Horgošu ili Batrovcima, kolone duge i po 15 ili 20 kilometara, pri čemu se od 14. marta do jutros u 8 časova, 65.142 građana koji su živeli i boravili u inostranstvu vratilo u Srbiju.

Brnabić je ukazala i na to da je poseban izazov to što postoje konkretni podaci da se u Srbiju u poslednjih 48 sati vraćaju i naši građani iz inostranstva, kojima je u tim zemljama potvrđeno da su zaraženi, koji lekovima snižavaju temperature, i dolaze ovde.

To je još jedan novi izazov i zbog toga smo odlučili da dodatno pooštrimo mere i sankcije, kako bismo probali da sačuvamo populaciju u Srbiji, rekla je Brnabić i primetila da je verovatno svako od nas čuo ili zna za makar jednu osobu koja se vratila i ne poštuje meru obavezne samoizolacije.

Imamo i brojne građane koji se vraćaju i koji su odgovorni, ali je patriotski bilo ostati tamo gde su se našli, jer onda makar ne bi opteretili naš zdravstveni sistem, već bi se lečili tamo gde rade i, na kraju, plaćaju poreze. Ali, tamo se uglavnom zdravstvena zaštita plaća, a kod nas je uglavnom besplatna, naglasila je Brnabić.

Ona je ponovila da je to nešto što u ovom momentu neizmerno opterećuje državu, jer se mora zaštititi naš zdravstveni sistem i medicinski radnici.

Videli ste svi i primere naših fudbalera, koji dolaze iz inostranstva, gde imaju milionske ugovore, koji dolaze ovde i nisu u samoizolaciji i to je posebno nešto sa čim će se suočavati naši nadležni organi, napomenula je ona.

Brnabić je ukazala na to da Kancelarija za IT i eUpravu i MUP rade zajedno sa pojedinim kompanijama na posebnoj aplikaciji e-karantin, koja će nadležnima pomoći da na najefikasniji način prate i kontrolišu da li se samoizolacija poštuje, poručivši da će pripadnici naše dijaspore koji večeras ulaze u zemlju morati da poštuju policijski čas.

Morate da u 20 časova stanete gde ste i čekate do 5 ujutru, poručila je Brnabić i dodala da će od jutra svi koji nemaju boravište u Srbiji biti upućivani u Morović.

Premijerka se osvrnula i na pacijente koji su u samozilaciji, a koji su dokazano inficirani, rekavši da sa njima nema problema.

Oni su u kontaktu sa lekarima iz Beograda, Niša i Kragujevca, svakodnevno, više puta dnevno. Lekari sa klinika koje su zadužene za pacijente ih zovu nekoliko puta dnevno da provere opšte stanje. O njima nisam pričala, jer sa njima nema problema, rekla je Brnabić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su pripadnici policiji danas hapsili nesavesne građane koji su se vratili iz inostranstva u Leskovac, Šabac, Kruševac, Kargujevac i koji su prekršili naredbu o merama kućne izolacije.

Premijerka Ana Brnabić je večeras najavila da će oni koji se ne pridržavaju kućne izolacije biti smešteni u karantine u Pirotu, Vršcu i Požarevcu na period od 14 dana.

Pogledaj takodje

Još 3 osobe preminule, Korona do sada odnela 31 život – Potvrđeno 111 novih slučajeva, ukupno zaražena 1.171 osoba

Od posledica Korona virusa u protekla 24 časa preminule su 3 osobe, saopšteno je na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *