Početna / DRUŠTVO / VLASOTINCE, GROŽĐE I VINO: Hamburg, Game, Crni burgundac i Afus-ali za svežinu, harmoničnost i dugovečnost

VLASOTINCE, GROŽĐE I VINO: Hamburg, Game, Crni burgundac i Afus-ali za svežinu, harmoničnost i dugovečnost

Vlasotinački kraj nekoliko stotina godina gaji vinovu lozu i proizvodi grožđe. U vlasotinačkoj opštini pod vinogradima je oko 1500 hektara, a istorija razvoja produkcije grožđa je istorija Vlasotinca i okoline.

Do 1895. je u Vlasotinačkim vinogradima bila isključivo zastupljena domaća loza(plovdina). 1895. godine dolazi do oboljenja domaće loze. Tada je zasađena nova loza poznata kao „Amerikanka“. Za razliku od domaće, „Amerikanka“ traži intenzivnu negu. Osim toga se nasađuju se i druge sorte: Prokupac, Stara belovina, Otela i Tamnjanika. Posle Drugog svetskog rata se zbog većeg roda nasađuju: Afus-ali, Hamburg, Game i Crni burgundac.

U vlasotinačkom vinogorju se očuvao tradicionalni način proizvodnje vina. Od vina koje se se proizvode prednječe rizling i prokupac, ali i sauvignon blank.

Prokupac je sorta vina stara oko hiljadu godina. To je domaća poluotporna sorta. Poznat je pod imenom Rskavac, Kameničarka, Crnka. Izuzetno rodan. Dobija se ružičasto i crno vino,a izuzetan je i za proizvodnju lozove rakije.

Od sorte Sauvignon blank dobija se vrhunsko suvo belo vino. Njegov je grozd sitan, kratak, valjkast, ponekad razgranat, na kratkoj peteljci. Kožica je debela, meso je gusto, slatko, s izrazitim sortnim okusom. Kod normalne zrelosti sadrži 19-24% šećera i 6-7 promila kiseline.

Rizling je vino sa blagim nijansama žute boje, proizvedeno u uslovima kontrlosiane fermentacije. Nežnog voćno, cvetnog mirisa, umerene punoće na ukusu, suvo vino, sa finim nežnim kiselinam koje vinu daje svežinu, harmoničnost i dogovečnost. 

Ovaj sadržaj je deo projekta koji je sufinansirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Pogledaj takodje

Preminulo još 5 osoba, Korona odnela do sada 44 ljudska života – Potvrđena još 144 nova slučaja, broj obolelih povećan na 1.624

Broj žrtava Korona virusa povećan je u poslednja 24 časa za petoro ljudi. Od posledica …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *