Vlada Srbije obezbedila sredstva za završetak kolektora

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Najdalje za godinu dana biće završen kompletan kolektor čime će biti stavljena tačka na projekat koji se nalazio na ivici propadanja.

Grad Leskovac je, sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, zaključio sporazum o pružanju dalje podrške za izradu projektno tehničke dokumentacije za tender za radove na rekonstrukciji i izgradnji novog kolektora za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu.

Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija odobrili su zahtev da sledeće godine u budžetu bude izdvojeno dva miliona evra za izgradnju novog kolektora. To je i glavni preduslov za dobijanje donacije Holandije od 8 miliona evra za nastavak izgradnje kompletne kanalizacione mreže i početak rada Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sredstvima Evropske unije u iznosu od 10,5 miliona evra u potpunosti završeno. Takođe, izradu projektno tehničke dokumentacije, sa 100 hiljada evra, finansiraće Vlada Švedske. Osećam veliku odgovornost zbog svega što se u prethodnom periodu dogodilo jer je postojala opasnost da bez obzira na to čijom je krvicom nastao problem sa već izgrađenim kolektorom, ostanemo bez svih donacija koje su nam obećane, izjavio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, zahvaljujući predstavnicima Ministarstva i Holandije na razumevanju.

Finansijska sredstva koja će Vlada Srbije i resorno ministarstvo izdvojiti za Leskovac dokaz su da kad je ovaj grad u pitanju mnoga vrata otvorena. Zahtevao sam da se zbog prethodno potrošenog novca za izgradnju kolektora, pokrenu postupci pred nadležnim organima kako bi iskazali visok stepen odgovornosti u odnosu na ponovo opredeljena sredstva, rekao je gradonačelnik. Da je ispunjen najvažniji uslov za doniranje 8 miliona evra za nastavak izgradnje kanalizacione mreže, potvrdio je ambasador Holandije, Henk Van den Dool.

Naš projekat je, pre svega, fokusiran na produžetak kanalizacione mreže ka 17 naselja u Leskovcu, i kada to završimo, postavićemo temelje za bolji održivi ekonomski razvoj ovog kraja, doprineti osnaživanju i podizanju kvaliteta same životne sredine, i omogućiti socijalno-ugroženom stanovništvu priključak na kanalizacionu mrežu. Ponosan sam što sam deo ovoga i rado ću se vratiti za par meseci da vidim kako radovi napreduju, rekao je ambasador Holandije.

Već godinu i po dana radimo na tome da obezbedimo sredstva kako celokupan projekat postrojenja ne bi propao. U Leskovcu je 2010-te godine urađen kolektor, koji je deset puta niži od svih standarda, i on je neupotrebljiv. To znači da je dovedeno u pitanje poverenje pred evropskom komisijom jer su date pare građana EU da se postrojenje izgradi, i mi smo se godinu i po dana borili da izađemo iz ove situacije. Sada sa ponosom mogu da kažem da je gradonačelnik Leskovca sa timom iz ministarstva, i uz veliku podršku Vlade, uspeo da nastavi projekat, koji je bio pred propadanjem. Srbija je morala da vrati oko 15 miliona evra, a mi smo uspeli da obezbedimo sredstva u budžetu za izgradnju novog kolektora u dužini od 5 kilometara i da se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda pusti u rad, rekla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, Stana Božović.

Sredstva Vlade Srbije biće izdvojena naredne godine, a novi kolektor biće gotov najdalje za godinu dana, rečeno je na današnjoj konferenciji.

A. Jovanović

Check Also

Sećanje kroz darivanje -Učenici iz Bojnika u znak sećanja na svoje drugare iz Ribnikara organizovali uskršnji bazar

Učenici Tehničke škole “Boško Krstić” iz Bojnika i njihovi predmetni profesori Tatjana Stanković i Dragan …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *