Početna / DRUŠTVO / Vlada Srbije i SKGO finansiraju dva projekta u Leskovcu

Vlada Srbije i SKGO finansiraju dva projekta u Leskovcu

Današnja konferencija za medije u Svečanoj sali grada bila je posvećena potpisivanju dva ugovora Grada Leskovca sa stalnom konferencijom gradova i opština i Ministarstvom bez portfelja.

„Što se tiče prvog ugovora Grad Leskovac je potpisao sa stalnom konferencijom gradova i opština Ugovor o saradnji u cilju izrade plana detaljne regulacije za deo Romskog naselja Slavko Zlatanović u Leskovcu, blok 61 podcelina a8/1, a drugi je potpisan 24. septembra 2018. godine,  između Grada Leskovca i Kabineta Ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnoliški razvoj. Na taj način grad Leskovac je dobio oko 7.000.000 dinara za projekat „Razvoj inovacionog ženskog preduzetništva – kazala je na današnjoj konferenciji Jasmina Ranđelović zamenica gradonačelnika Leskovca.

Lokalna samouprava konstantno radi na rešavanju problema položaja Roma i njihovoj inkluziji u društvo kao i na poboljšanje infrastrukture u Romskim naseljima.

“ Grad Leskovac se našao među 11 gradova i opština u Srbiji koji su dobili urbanistički plan za  Romska naselja, što znači da smo dobili podršku u vidu sufinansiranja izrade planskih dokumenata odnosno plan detaljne regulacije za deo naselja Slavko Zlatanović u Leskovcu. Ovo naselje izgrađeno je bespravno sedamdesetih godina prošlog veka i predstavlja najveće Romsko naselje na područiju Leskovca. Trenutno stanje u njemu dovelo je do raznih problema poput zagađenja zemljišta fekalijama i vodama koje se direktno spuštaju u zemljište. Među problemima je i činjenica da se u samom naselju  samoinicijativno formiraju ulice, kao i formiranje divljih deponija a veliki problem predstavljaju i neregulisani imovinsko pravni poslovi. Sve gore navedeno uslovilo je izradu ovog plana s ciljem da se ovi problemi reše. Ukupna sredstva za izradu ovog plana iznose 1.500.000 dinara – istakla je Ranđelovićeva.

Potpisivanjem drugog ugovora Grad Leskovac je dobio oko 7.000.000 dinara, koja će biti usmerena na sprovođenje obuke za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje znanja i veština iz oblasti inovacija i rezvoja ženskog preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima čiji su vlasnici žene, kupovinu nove opreme i za direktne podsticaje u otvaranju preduzeća i start-up kompanija od strane žena.

“ Nakon prebacivanja sredstava na račun grada, raspisaćemo javni poziv, na koji će priliku dobiti da se jave sve žene bez starosnog ograničenja i njih dvadeset dobiće priliku da unaprede svoje poslovanje ili da pokrenu sopstveni posao – dodala je Ranđelovićeva.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Pogledaj takodje

Nakon pandemije koronavirusa svet će biti drugačiji

Nakon pandemije koronavirusa svet neće biti isti, a koliko će se promeniti pokazaće vreme,kazala je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *