Početna / DRUŠTVO / Vlada Srbije i SKGO finansiraju dva projekta u Leskovcu

Vlada Srbije i SKGO finansiraju dva projekta u Leskovcu

Današnja konferencija za medije u Svečanoj sali grada bila je posvećena potpisivanju dva ugovora Grada Leskovca sa stalnom konferencijom gradova i opština i Ministarstvom bez portfelja.

„Što se tiče prvog ugovora Grad Leskovac je potpisao sa stalnom konferencijom gradova i opština Ugovor o saradnji u cilju izrade plana detaljne regulacije za deo Romskog naselja Slavko Zlatanović u Leskovcu, blok 61 podcelina a8/1, a drugi je potpisan 24. septembra 2018. godine,  između Grada Leskovca i Kabineta Ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnoliški razvoj. Na taj način grad Leskovac je dobio oko 7.000.000 dinara za projekat „Razvoj inovacionog ženskog preduzetništva – kazala je na današnjoj konferenciji Jasmina Ranđelović zamenica gradonačelnika Leskovca.

Lokalna samouprava konstantno radi na rešavanju problema položaja Roma i njihovoj inkluziji u društvo kao i na poboljšanje infrastrukture u Romskim naseljima.

“ Grad Leskovac se našao među 11 gradova i opština u Srbiji koji su dobili urbanistički plan za  Romska naselja, što znači da smo dobili podršku u vidu sufinansiranja izrade planskih dokumenata odnosno plan detaljne regulacije za deo naselja Slavko Zlatanović u Leskovcu. Ovo naselje izgrađeno je bespravno sedamdesetih godina prošlog veka i predstavlja najveće Romsko naselje na područiju Leskovca. Trenutno stanje u njemu dovelo je do raznih problema poput zagađenja zemljišta fekalijama i vodama koje se direktno spuštaju u zemljište. Među problemima je i činjenica da se u samom naselju  samoinicijativno formiraju ulice, kao i formiranje divljih deponija a veliki problem predstavljaju i neregulisani imovinsko pravni poslovi. Sve gore navedeno uslovilo je izradu ovog plana s ciljem da se ovi problemi reše. Ukupna sredstva za izradu ovog plana iznose 1.500.000 dinara – istakla je Ranđelovićeva.

Potpisivanjem drugog ugovora Grad Leskovac je dobio oko 7.000.000 dinara, koja će biti usmerena na sprovođenje obuke za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje znanja i veština iz oblasti inovacija i rezvoja ženskog preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima čiji su vlasnici žene, kupovinu nove opreme i za direktne podsticaje u otvaranju preduzeća i start-up kompanija od strane žena.

“ Nakon prebacivanja sredstava na račun grada, raspisaćemo javni poziv, na koji će priliku dobiti da se jave sve žene bez starosnog ograničenja i njih dvadeset dobiće priliku da unaprede svoje poslovanje ili da pokrenu sopstveni posao – dodala je Ranđelovićeva.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Pogledaj takodje

Radovi petoro lekara Opšte bolnice Leskovac na Kongresu Udruženja kardiologa Srbije

Na 22. kongresu Udruženja kardiologa Srbije sa međunarodnim učešćem koji se održava od 17. do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *