hotel bell

Viši sud u Nišu, jedna od pet pravosudnih institucija u Srbiji, u kojima će biti omogućeno svedočenje putem video linka

Uz pоmoć novoinstalirane opreme, žrtvama i svedocima krivičnih dela biće olakšano davanje iskaza bez prisustva u sudnici, čime će se prevenirati njihova ponovna traumatizacija i viktimizacija

Pored niškog, posebne prostorije i opremu za svedočenje putem audio-video linka, dobili su i Viši sudovi u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru i to je donacija Misije OEBS-a i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ovaj postupak omogućava žrtvama i svedocima krivičnih dela da ne dolaze u dodatni kontakt sa okrivljenima, čime se izbegava dodatna traumatizacija i viktimizacija žrtava. U tom smislu ova procesna radnja je mnogo humanija. Prekidanje lanca ćutanja je čin hrabrosti za svaku ženu i muškarca, koji su žrtve zločina i pokazuje poverenje u zakonodavne i pravosudne institucije. S druge strane, uzimajući u obzir činjenicu da svake godine milioni ljudi širom Evrope postanu žrtve kriminala, oni zaslužuju i podršku i kompenzaciju.

Imaju pravo da se osećaju sigurno ako prijave zločin. Bez adekvatnih službi, žrtve zločina mogu biti traumatizovane. Nedostatak solidarnosti i podrške, suprotan je vrednostima Evropske unije, čulo se da primopredaji opreme Višim sudovima u pet srpskih gradova.

Check Also

Umrežavanje mladih privrednika – Prijave do 27. marta

Kancelarija za mlade Leskovac POZIVA MLADE PRIVREDNIKE da se prijave za UMREŽAVANJE MLADIH PRIVREDNIKA.  Prijave su …

Оставите одговор