Vanredna situacija u Leskovcu još dve nedelje – Cvetanović govorio o epidemiji u Gerontološkom centru

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović je odgovarajući na pitanja novinara rekao danas da smo još jednom mogli da vidimo kako jedna neopreznost može da dovede do ogromnih problema kada je u pitanju epidemija Korona virusa i još pozvao građane da se ponašaju odgovorno.

Cvetanović je naglasio da je stanje u Domu za odrasle i starije pod kontrolom te da će Gradski štab za vanredne situacije Grada Leskovca zasedati u ponedeljak kako bi se po preporuci stručnih nadležnih institucija vanredna situacija na teritoriji grada produžila na još 14 dana.

-Juče je javljeno da su 42 osobe zaraženo virusom, od toga su četiri odmah prebačene u leskovačku bolnicu. Očigledno je osoba koja u toj instituciji radi, a bila je u kontaktu sa zaraženim, to prikrivala. I to je ono što često ponavljam, samo jedna jedina osoba može da izazove pogoršanje epidemiološke situacije. Trenutno je 38 osoba potpuno izolovano u Domu, svi imaju blagu kliničku sliku, nemaju temperaturu i dobro se osećaju, ali kod starijih osoba simptomi mogu naglo da se razviju, pogotovo je prisustvo virusa problematično ukoliko osoba ima neke pridružene bolesti poput dijabetesa, hipertenzije itd. Ja sam direktorki Doma za starija i odrasla lica više puta zahvalio što je u prethodnom periodu uspevala da stanje u ovoj instituciji drži pod kontrolom, što nam je bio jedan od najvažnijih ciljeva, s obzirom na to da se radi o hipersenzitivnim osobama, ali jedna neodgovorna osoba je sve to poremetila – kazao je gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

On je dodao da su sve nadležne institucije upoznate sa novonastalom situacijom.

-U stalnom sam kontaktu sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, državnim sekretarom Berislavom Vekićem i ministrom Zoranom Đorđevićem. Oni su se složili da je najbolje da osobe koje nemaju simptome ostanu u domu pod kontrolisanim uslovima jer bi njihova hospitalizacija uzrokovala prepunjenost Kovid centra. U dogovoru sa njima odlučeno je da Gradski štab produži vanrednu situaciju na još 14 dana. Moramo da zaštitimo naše najstarije sugrađane koji su postavili jake temelje našeg grada, ali i mlade koji bi trebalo da se ponašaju odgovorno kako ne bi ugrožavali sebe i ljude u svojoj okolini. Stalno pratimo situaciju, lekare i medicinske sestre Opšte bolnice smo prebacili u gerontocentar i svi korisnici će se testirati na Kovid 19 u najkraćem mogućem roku – kazao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Kompletnu izjavu možete pogledati na linku ispod:

Check Also

Saopštenje kabineta gradonačelnika u vezi zarada u kompaniji Jura

Kabinet gradonačelnika Leskovca reagovao je danas saopštenjem na pojedine tvrdnje o kompaniji Jura. Saopštenje prenosimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *