Home / DRUŠTVO / Uskoro u LKC-u: Virtuelna šetnja Vlajčićevom kućom i odluka o letnjoj bašti
hotel bell

Uskoro u LKC-u: Virtuelna šetnja Vlajčićevom kućom i odluka o letnjoj bašti

Jedan od novih projekata Leskovačkog kulturnog centra, podržanih od Ministarstva kulture je “Digitalizacija kulturnog nasleđa“, u okviru koga će posetiocima biti omogućeno da prošetaju kroz deo prošlosti.

Biće to šetnja kroz kuću porodice Vlajčić, nekadašnjih vlasnika zgrade u kojoj je sada Leskovački kulturni centar:

– Koristeći posebne naočare, posetioci će biti u prilici da razgledaju nekadašnju unutrašnjost kuće, zakoračiće u istoriju i prošetati domom jedne od nekada najbogatijih i najnaprednijih leskovačkih porodica. Verujem da će to biti vrlo zanimljivo. Njegovu realizaciju očekujemo do kraja godine, najavljuje direktorka Sanja Conić.

Leskovački kulturni centar je od resornog ministarstva, za brojne projekte, ove godine dobio 11,7 miliona dinara. Gotovo polovina novca, opredeljena je za infrastrukturne radove:

– Kroz Program “Gradovi u fokusu“, renoviraćemo toalete u prizemlji zgrade i zameniti spoljnu stolariju na drugom i trećem spratu. Što se tiče letnje bašte, i dalje smo u statusu quo. Nedavno se pojavila informacija da je i ona bila privatno vlasništvo, te je sada predmet restitucije. To proveravamo, a tim advokata intenzivno radi. Ako se ispostavi da na taj prostor pravo ne polaže porodica Vlajčić, stvari će teći mnogo brže, u suprotnom će potrajati i biti znatno komplikovanije. Ne kažem da je nemoguće, ali se šanse za uspešno rešavanje znatno smanjuju.

Leskovcu je, ističe direktorka Conić i to je notorna činjenica, takav prostor neophodan, a nešto stariji sugrađani se sećaju sjajnih manifestacija na pozornici pod otvorenim nebom, organizovanih u letnjoj bašti LKC-a.

Check Also

I u opštini Lebane sutra isključenja struje zbog radova

Zbog planiranih radova na redovnoj godišnjij reviziji desetokilovoltne trafostanice “Lebane“, sutra će, od 9 do …

Оставите одговор