Početna / KULTURA / Uručene nagrade za najbolje radove na Oktobarskom likovnom salonu

Uručene nagrade za najbolje radove na Oktobarskom likovnom salonu

        U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra večeras je otvoren 54. Oktobarski likovni salon. Izložena su dela 33 umetnika, a autorima najboljih radova uručene su novčane nagrade.

      

       Oktobarski salon, kao najveća manifestacija na likovnoj sceni našeg grada i okoline, predstavlja  godišnji  presek likovnog stvaralaštva leskovačkog kraja i priliku da mladi,  još neafirmisani slikari pokažu svoje talente. Na jesenjem salonu pravo učešća imali su svi umetnici, bez  obzira  na njihov  profesionalni status. Interesovanje je bilo veliko i na ovogodišnji konkurs je pristiglo 90 radova 47 autora. Posle izvršene selekcije, postavku izložbe čine dela 33 slikara.

        Žiri je prvu nagradu, u iznosu od 30 hiljada dinara dodelio Ivanu Milenkoviću za sliku “ Have You seen Banksy?”, urađenoj u tehnici ulje na platnu. Druga nagrada, 20 hiljada dinara, pripala je Jovani Mitić za crtež “Bez naziva”, a treća, u iznosu od 10 hiljada dinara, Ivanu Stojanoviću za delo “40 ponosnih godina”.

          Sa zadovoljstvom večeras otvaramo ovu izložbu, koja je starija od mnogih od nas koji sebe smatramo ozbiljnim i zrelim ljudima. To samo govori o tome koliko važnih manifestacija organizuje Leskovački kulturni centar, izjavila je direktorka LKC-a, Sanja Conić.

        Na Oktobarskom likovnom salonu, koji ima 54 godine dugu tradiciju, izlagali su brojni umetnici iz Leskovca, kako akademski slikari, tako i oni mlađi koji traže svoje parče pod nebom umetnosti. Trudićemo se da ova manifestacija iz godine u godinu raste, da bude prestižnija i posećenija, dodala je Sanja Conić, uz izvinjenje slikarima i posetiocima zbog pomeranja rokova za organizovanje izložbe.

        Oktobarski likovni salon je jedna od najznačajnijih manifestacija u oblasti likovne umetnosti u našem gradu. Ideja je da se leskovačkoj publici predstave, pre svega, mladi talenti, ali i već afirmisani autori u oblasti likovne i primenjene umetnosti, da predstave lični umetnički izraz, ali i današnju umetnost kako našeg grada, tako i okoline, rekao je, otvarajući jesenji Salon, gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

         

          Gete je jednom rekao da se „ne može sigurnije pobeći od sveta nego kroz umetnost i ne može se sigurnije spojiti sa njime nego upravo preko umetnosti“. Zato verujem da je Oktobarski likovni salon dobra prilika da se posetioci uz ove radove odmore od svakodnevnice, i možda, istovremeno, u nekom od njih pronađu ogledalo naše realnosti, rekao je gradonačelnik, dodajući da su za Grad Leskovac ovakve manifestacije od nesumnjivog značaja jer obogaćuju njegovu kulturnu ponudu i promovišu domaće umetnike.

         Radove sa Oktobarskog likovnog salona posetioci mogu da pogledaju do 27. novembra.

 

A. Jovanović

Pogledaj takodje

DAN PISMENOSTI: Leskovačka Biblioteka dobila više od 200 novih članova

Praznujući Dan pismenosti, leskovačka Biblioteka je danas gradjanima omogućila besplatno učlanjenje na period od tri …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *