Home / DRUŠTVO / Uputi, recepti, zakazivanja pregleda i laboratorije – uskoro samo na jedan klik: Vlada usvojila Program digitalizacije zdravstvenog sistema
hotel bell

Uputi, recepti, zakazivanja pregleda i laboratorije – uskoro samo na jedan klik: Vlada usvojila Program digitalizacije zdravstvenog sistema

Foto: Ilustracija

Zahvaljujući Programu digitalizacije u zdravstvenom sistemu Srbije, za period od 2022.-2026. godine, sve zdravstvene usluge, izdavanje uputa, recepata, bolovanja, zakazivanje pregleda, laboratorijskih analiza i radiološke dijagnostike, građanima će biti dostupne na jedan klik.

Program predviđa sveobuhvatnu digitalizaciju procedura i umrežavanje ustanova u državnom, vojnom i privatnom zdravstvu u jedan sistem, kroz dalji razvoj Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

Svaki pacijent imaće jedinstveni elektronski zdravstveni karton, sa ličnim podacima, u koji će uvid imati lekari koje posećuje, što će ubrzati put kroz zdravstveni sistem, unaprediti rezultate lečenja, smanjiti liste čekanja, nepotrebno ponavljanje analiza, vraćanje kod izabranog lekara po nove upute i sl.

Cilj je da se digitalizacijom zdravstvenog sistema osigura kvalitetnija, efikasnija i dostupnija zdravstvena zaštita, a da putem portala eZdravlje ili mobilne aplikacije, koje je razvilo Ministarstvo zdravlja, najmanje dva miliona građana dođe do zdravstvenih usluga. Za pružanje elektronskih usluga biće obučeno čak 100.000 zdravstvenih radnika.

Cilj programa je, između ostalog, da se specijalistima omogući izdavanje uputa za dalje lečenje, kako bi se smanjile gužve kog izabranih lekara. Svaki od njih od njih bi, tokom godine smanjio broj pregleda u ordinacijama za 1.100, što bi znatno rasteretilo sistem.

Među više od 20 elektronskih servisa koje će razvijati Ministarstvo zdravlja kao nosilac programa i druge institucije, nalaze se eUput, eBolovanje, kao i elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne liste, razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlima osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama.

Check Also

Koliko je Leskovac prihodovao od Roštiljijade?

Ovogodišnji prihod sa turističko privredne manifestacije Roštiljijada iznosi 6 miliona 530 hiljada 304 dinara. Ovo …

Оставите одговор