hotel bell

Uprkos pandemiji, nastavlja se realizacija projekta prekogranične saradnje između Leskovca i Elin Pelina

Kroz program “Magija sinergije“, planirano je da se povežu turističke manifestacije Leskovca i Elin Pelina i kreira prekogranični model za unapređenje vrednosti dveju kultura i tradicija

Projekat prekogranične saradnje, koji sprovode grad Leskovac, Turistička organizacija i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa srpske, odnosno opština i lokalne institucije u Elip Pelinu sa bugarske strane, vredan je nešto više od 196.000 evra, a finansira se preko Interreg-IPA Programa.

Gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović je danas sumirao utiske prošlonedeljne posete gradu pobratimu:

-Boravak naše delegacije je bio izuzetno produktivan.Osim sa kmetom opštine Elin Pelin, Ivajlom Simeonovim, susreo sam se i sa mbasadorom Srbije u Sofiji, Željkom Jovićem, koji daje sve od sebe da Leskovac predstavi u najboljem svetlu. Plodovi saradnje naša dva grada biće vidljivi vrlo brzo. Dvadeset turističkih štandova je stiglo, a krajem aprila očekujemo i čuvenog “Roštiljka“, vozić napravljen po najmodernijim evropskim standardima. On će građanima, a pre svega turistima, biti na raspolaganju tokom čitavog leta.

Cilj projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom je stvaranje uslova za zajedničko delovanje turističkih aktera na polju povezivanja kroz festivale i druge manifestacije, zajedničke politike razvoja turizma i prezentacije novih turističkih proizvoda u pograničnom području. Ugovor je potpisan u martu prošle godine i do danas je, uz poštovanje svih eidemioloških mera i preporuka, relizovana polovina aktivnosti.

-U proteklom periodu, završena je izrada dokumenta “Dijagnoza vrednosnih lanaca u turizmu“,koji predstavlja osnovu za dalji rad i planiranje razvoja ove privredne grane. Kroz njega se identifikuju i analiziraju svi aspekti lanca vrednosti u sektorskom turizmu. Rezultati istraživanja kroz taj dokument, predstavljeni su turističkim poslenicima u Leskovcu i Elin Pelinu, na radionicama fokus grupe. Od njih smo dobili značajne sugestije, koje odslikavaju stanje turizma u dvema zajednicama. Učesnici seminara, tur-operateri, hotelijeri i vlasnici restorana izrazili su zadovoljstvo što se, ovo pogubno vreme za delatnost kojom se bave, koristi za pripremu i planiranje novih aktivnosti, rekla je direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Aleksandra Belenzada.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор