hotel bell

UMETNICA SILVANA SPASIĆ SLIKAMA ČESTITALA RODJENDAN ŠKOLI ”JOSIF KOSTIĆ”

Exif_JPEG_420

Kolegama, koji su se uključili u akciju ”Umetnici školi”, pokrenute pre mesec dana, pridružila se akademska slikarka Silvana Spasić, a donacija je i rodjendanski poklon Osnovnoj školi ”Josif Kostić”.

Treći mart, ova obrazovna ustanova slavi kao svoj rodjendan, jer je toga dana 1878. godine, tada mladi i prvi školovani učitelj, čije će ime kasnije poneti, počeo da predaje na srpskom jeziku. Nikada u petovekovnom ropstvu Leskovca, nastava nije izvodjena na drugom jeziku, osim na turskom.

– Silvana Spasić, koja je i koleginica iz škole u Brestovcu, odlučila je da nam donira dve svoje slike i to baš danas, kada obeležavamo 167 godina rada. Zahvaljujem njoj, ali i drugim umetnicima, okupljenim oko ideje da se naša škola ulepša, istovremeno pružajući priliku najmladjima da uživaju u pravoj umetnosti, u nadi da će se u njima razviti ljubav prema slikarstvu, kaže direktor, Milan Tončić.

Exif_JPEG_420

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, Škola ”Josif Kostić” neće rodjendan proslaviti tradicionalno, Svečanom akademijom, a izostaće i druge aktivnosti.

– Pripremili smo kviz ”Učitelju Josifu u čast”. Mladji osnovci će, učešćem, pokazati znanje o prvom školovanom prosvetnom radniku u Leskovcu, koji nije samo uveo srpski jezik u nastavu na jugu Srbije, već je bio i deo pregovaračke delegacije sa Turcima, pred njihovo povlačenje, ističe Tončić.

Exif_JPEG_420

Direktor dodaje da je, nakon rekonstrukcije,najveći deo radova završen, a u narednih mesec dana, konačan izgled treba da dobije i dvorište. U medjuvremenu će holovi škole postati izložbeni prostor, kako za donacije umetnika, tako i za fotografije učenika generacije.

Check Also

Na svetu postoji preko 240 vrsta magnolije, a svaka je pravi ukras dvorišta ili parka

Biljka i čitav rod su dobili ime po francuskom botaničaru Pjeru Magnolu (1638-1715), a ova …

Оставите одговор