Udruženje MNRO Leskovac i Dnevni boravak Duga obeležili Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

Udruženje za pomoć MNRO Leskovac i Dnevni boravak Duga su se ove godine udružili kako bi obeležili Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom na poseban način.

Umesto klasičnog pristupa obeležavanju, odlučili su se za nešto drugačije – izlazak na gradski trg i bliže približavanje problematike sugrađanima kroz poklone koji nose snažnu simboliku.

“Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom se obeležava od 2012. godine, a ovo udruženje ga aktivno prati i organizuje različite aktivnosti kako bi podiglo svest o ovoj temi. Ovog puta, sugrađanima su podeljene posebne olovke koje nose duboku simboliku. Iako su olovke različite, imaju istu svrhu – simbolizujući različitost, ali istovremeno i jedinstvo- kazala je Dragana Mitić, psiholog Udruženja.

Daunov sindrom je genetski poremećaj koji se javlja zbog prisustva dodatnog hromozoma 21. To često dovodi do određenih karakterističnih fizičkih obeležja, poput niskog rasta, posebno oblikovanih očiju i niskog tonusa mišića. Međutim, važno je istaći da osobe sa Daunovim sindromom imaju jednake potrebe kao i svako drugo ljudsko biće – potrebu za ljubavlju, podrškom, obrazovanjem i zapošljavanjem.

Cilj Udruženja za pomoć MNRO Leskovac i Dnevnog boravka Duga je da podrže, osnaže i uključe osobe sa Daunovim sindromom u sve aspekte života zajednice. Kroz ovakve inicijative, oni žele da podstaknu inkluziju i promovišu razumevanje i prihvatanje različitosti među svim građanima.

Check Also

Dom kulture Brestovac: Imena nagrađenih na pesničkom konkursu “Moravske elegije” – Branku Miljkoviću u čast

Na dvadesetom, jubilarnom, pesničkom konkursu za učenike osnovnih škola, ,, Moravske elegije”- Branku Miljkoviću u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *