hotel bell

U Vlasotincu održan humanitarni sajam knjiga

Na paltou ispred zgrade opštine vlasotinački gimnazijalci, su juče organizovali humanitarnu prodaju knjiga, prikupljena sredstva namenjena su porodici Jovanović, čija je kuća izgorela krajem feburara, u požaru.

Pored ove akcije oni su organizovali i radionicu za svoje drugare osnovce, a u okviru projekta „Čitati ili ne čitati“. Vlasotinački gimanzijalci su i dosada organizovali mnoge humanitarne akcije ili su učestvovali u njima, učestvujući tako na razne načine u društveni život zajednice. U sprovođenju humanitarnog sajma knjiga gimnazijalcima su se pridužili učenici osnovnih škola “Siniša Janić”i “8.oktobar”, kao i predstavnici Udruženja “Bezbedno dete”.

“Porodicu Jovanović iz Vlasotinca pogodila je nesreća. Izgorela im je kuća u požaru i potrebna im je naša pomoć. To je sedmočlana porodica koja je za jednu noć izgubila sve što je sticala tokom života. Šesnaestogodišnjoj Minji, četrnaestogodišnjoj Mariji i devetogodišnjem Aleksi potreban je novi krov nad glavom. Oni su i članovi atletskog kluba “Vlasotince”. Minja pohađa muzičku školu u Leskovcu, dok Marija i Aleksa su učenici OŠ “Siniša Janić”. Za pomoć porodici Jovanović otvoren je žiro račun u Komercijalnoj banci, gde se sredstva mogu uplatiti (broj računa je 205-9001025685430-19). Naše malo, nekome znači mnogo”, rekao je Petar Veljković, koji je član atletskog kluba Vlasotince, kluba čiji su članovi i Jovanovići.

Pored Humanitarnog sajma knjiga , gimnazijalci su juče organizovali radionicu za osnovce na otvorenom, a u okriru projekta Čitati ili nečitati.

“Učenike gimnazije “Stevan Jakovljević” motivišu zdrave vrednosti i želja da promovišu obrazovanje, kulturu, važnosti čitanja, kao i empatijekoja nas čini uzvišenim. Moje odeljenje 2/3 uključeno je u e-Twinning projekat sa partnerima iz Grčke i Turske. Zajedno čitamo i razmenjujemo mišljenja o pročitanim knjigama i povezujemo ih sa svakodnevnim životom.Čitanje vidimo kao vežbu empatije, vežbu u kojoj neko vreme hodate u tuđim cipelama. Takođe se bavimo aktivnostima i temama čiji je glavni motiv razvijanje pomenutih vrednosti.Naš projekat “Čitati ili ne čitati” je usmeren ne samo na razvijanje naših čitalačkih, misaonih i jezičkih sposobnosti, već i na podizanje savesti o čitanju kao jednoj zdravoj navici. Povodom toga, ali i nemilog događaja koji se dogodio ovoj divnoj porodici, organizovali smo humanitarni bazar i sjedinili dobro i korisno. Glavni organizator svih aktivnosti u okviru našeg projekta i neko ko nas motiviše da činimo dobro je profesorka Biljana Pipović”, rekla je gimnazijalka Ana Stojanović.

O humanitarnom bazaru i radionici na otovrenom Biljana Pipović, profesorka vlasotinačke gimnazije “Stevan Jakovljević” rekla je:

“Ispunjena sam ponosom i zadovoljstvom jer smo danas uspeli da uradimo nekoliko sjajnih stvari! Sve je započelo idejom da promovišemo knjige i čitanje u okviru Međunarodnog e-Twinnig projekta Čitati ili ne čitati. Osmisli smo niz aktivnosti za drugare iz osnovnih škola i slučajne prolaznike, onda smo saznali o strašnoj nesreći koja je zadesila naše sugrađane i rešili da ceo događaj pretvorimo u Humanitarni sajam knjiga. Pozvali smo drugare iz osnovnih škola koji su se rado odazvali. Prikupili smo skoro 30. 000 dinara, a knjige koje su preostale, poklonićemo porodici Jovanović, u kojoj po rečima mame Vanje svi vole da čitaju. Za osnovce koji su učestvovali u akciji, gimnazijalci Marta Stamenković, Anja i Vanja Milošević, pripremile radionicu na otvorenom i svi su zajedno zabavili, govoreći o priči Aska i vuk, o knjigama koje su im donele radost. Vlasotinčani vole da čitaju i tu su da pomognu kada je to potrebno”.

Check Also

Prohodni svi putevi na teritoriji grada Leskovca: Snega ima samo u Oruglici

U nižim delovima grada, iako je proteklih dana bilo slabih padavina, snega na kolovozima nema, …

Оставите одговор