Početna / DRUŠTVO / U Vlasotincu obeležen Dan proboja Solunskog fronta
Bilbordi

U Vlasotincu obeležen Dan proboja Solunskog fronta

U organizaciji Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 -1920.godine –Vlasotinca, juče je polaganjem venaca i odavanjem počasti obeležena 102. godišnjica proboja Solunskog fronta.

Nakon polaganja venaca ispred spomenika palim borcima za oslobođenje i ujedinjenje 1809-1918. godine u centru Vlasotinca i odavanja pošte palim borcima prisutnima se obratio predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 -1920. godine –Vlasotinca, Dragan Vidosavljević, koji je podsetio na značaj ovog događaja kao i na značaj bitke na Drini i kontraofanzive srpske vojske sa prodorom preko Save.

Proboj Solunskog fronta počeo je 14. septembra 1918. godine , oslobodioci su u Vlasotince stigli 7. oktobra a Beograd je oslobođen 1. novembra. U oslobađanju Vlasotinca učestvovala je i marokanska konjica i jedan broj Senegalaca”, istako je između ostalog Vidosavljević.
On je ovom prilikom najavio i naredne aktivnosti Udruženja naglasivši da će njihov obim i dinamika zavisiti od aktuelne epidemiološke situacije i mera za njeno suzbijanje.

Pored obeležavanja 102. godišnjice proboja Solunskog fronta juče je i u Vlasotincu po prvi put obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Inače, Vlada Republike Srbije i Republike Srpske odlučile su da zajednički priznuju 15 septembar , kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave , na dan kada je pre 102 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

Izvor: informativnibiltenvlasina

Pogledaj takodje

Vučić za TV Prva: „Britanski soj“ Korona virusa stigao u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je gostujući na Televiziji Prva da je u Srbija stigao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *