hotel bell

U Regionalnoj privrednoj komori Niš predstavljeni programi namenjeni malim i srednjim preduzećima

 Mala i srednja preduzeća osnova su Evropske privrede, dok se čak 85 odsto novih radnih mesta otvara u ovim privrednim društvima.

 Cilj Evropske komisije je da promoviše preduztništvo i poboljša poslovno okruženje za mala i srednja preduzeća, kako bi ostvarila svoj puni potencijal u današnjoj globalnoj ekonomiji. Ovo su samo neki detalji o kojima se govorilo na predstavljanju dva programa Evropske unije za mala i srednja preduzeća: „Kozma“ i „Horizont 2020“.

– „Kozma“ je program Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća u periodu od 2014. do 2020. godine, sa budžetom od 2,3 milijarde evra. „Kozma“ pruža podršku malim i srednjim preduzećima u sledećim pristupima: lakši pristup finansijskim sredstvima, podrška internacionalizaciji i tržištima, stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i podsticanje preduzetništva. Srbija je na osnovu sporazuma koji ima sa Evropskom unijom od 1. januara stekla mogućnost korišćenja sredstava iz ovog programa. „Kozma“ se poklapa sa početkom godine preduzetništva, kao i sa inicijativama koje su formirane od strane Republike Srbije, rekla je Milica Zatezalo, iz Ministarstva privrede i dodala da je program „Kozma“ do sada predstavljen i u Beogradu i Pančevu.

Prema rečima Jovane Stanojević, iz Privredne komore Srbije, program „Horizont 2020“ namenjen je za finansiranje istraživanja i inovacija u periodu od 2014. do 2020. godine.

– Mala i srednja preduzeća i institucije iz Srbije od 1. jula 2014. godine mogu da učestvuju u programu, kao što to mogu i ostala preduzeća iz Evropske unije. Što se tiče ovog programa, njegov budžet za sedam godina iznosi 80 milijardi evra. Mala i srednja preduzeća mogu samostalno da apliciraju, naglasila je Stanojević.

Kako ona kaže, cilj svega ovoga je pružanje podrške inovativnim preduzećima, odnosno institucijama koje žele da razviju istraživačku aktivnost.

Check Also

Zaplenjeni džip i firmirana jakna vredni 174.000 evra

Carinici su u saradnji sa policijom na graničnom prelazu Horgoš 3. juna 2023. godine zbog …

Оставите одговор