U projekat “Stanovi su naša kuća” i uredjenje ulaza 28 zgrada Grad Leskovac uložio 5,4 miliona

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Gradonačelnik Leskovca danas je priredio prijem za predsednike Skupština stanara zgrada, koje učestvovale u projektu „Stanovi su naša kuća“.

 

Drago mi je što smo danas ovde, jer to znači da smo uspešno priveli kraju još jedan ciklus programa, koji podrazumeva uređenje ulaza stambenih zgrada, izjavio je gradonačelnik Goran Cvetanović, zahvalivši se prisutnim građanima na tome što su u lokalnoj samoupravi prepoznali prepoznali partnera i saradnika i izrazio uverenje da će se projekat uspešno nastaviti.

– Realizacija ovog petogodišnjeg programa, čiji je ukupan budžet 12,5 miliona dinara, krenula je 2014. godine, potpisivanjem sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji sa različitim partnerima, među kojima su Gradska uprava za stambeno komunalne poslove, Direkcija, Dom, Komunalac i drugi. U protekle dve godine, uređeno je 28 stambenih ulaza, za šta je izdvojeno 5,4 miliona dinara. Prve godine sprovođenja, konkurisali su predstavnici 12 stambenih ulaza iz užeg gradskog jezgra, za čije uređenje su utrošena oko 2,5 miliona dinara. U 2015. godini, Aler je raspisao dva Javna poziva i izabrao 16 stambenih ulaza koji se nalaze u ekstra, prvoj i drugoj gradskoj zoni. U postupku Javne nabavke izabrana je firma „Centum“ iz Leskovca sa ponuđenom cenom od oko 2,9 miliona dinara. Sređeno je 8 ulaza na Bulevaru oslobođenja, dva u ulici Pana Đukića, tri u Ilije Strele, i po jedan u Vojvode Mišića, Strahinjića bana i Prvomajskoj ulici, rečeno je na današnjem prijemu.

– Naš cilj je da putem ovog programa uspostavimo komunalni red u stambenim zgradama, kao i da damo podršku boljoj organizaciji stanara kroz formiranje skupštine zgrada. Pre početka realizacije ovog programa na teritoriji grada nismo imali organizovane skupštine stanara zgrada kao pravna lica, a za manje od 2 godine, koliko traju programske aktivnosti, postoji preko 30 legitimnih skupština izjavio je gradonačelnik Cvetanović.

– Osnivanjem skupština stanara, pored uređenja ulaza, građani su ostvarili je još jednu dobit, a to su bolji međuljudski odnosi i komunikacija među komšijama, zajedničko rešavanje problemima i utvrđivanje prioriteta, što je, danas, veoma važno, dodao je gradonačelnik Cvetanović. Ovim projektom, nismo postigli samo povećanje vizuelnog identiteta, podigli nivo bezbednosti građana u ulazima i oko stambenih prilaza i fasada, već smo uspostavili komunalni red i učinili da naše stambene jedinice postanu vidljive. Sa statusom pravnog lica, nadalje možete da konkurišete za mnogo veća i značajnija sredstva, ne samo kod lokalne samouprave, nego i kod drugih donatora, izjavio je, obraćajući se predsednicima Skupština stanara, direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj Leskovca, Bojan Tojaga.

On je, takođe, najavio da će novi javni poziv biti raspisan najkasnije za mesec dana.

Predsednik Skupštine stanara ulaza 160 na Bulevaru Oslobođenja, Sava Stojanović, zahvalio se predstavnicima lokalne samouprave na pomoći u uređenju zgrade.

– Prezadovoljni smo onim što smo dobili, ulaz nam je prelepo sređen. Naša Skupština stanara kao pravno lice uspešno posluje već 8 godina i namera nam je da sopstvenim sredstvima nastavimo da uređujemo zgradu u kojoj živimo, kaže Stojanović.

Ana Jovanović

Check Also

Program Leskovačkih letnjih festivala 2024.

Turistička organizacija Leskovac i grad Leskovac organizuju i ove godine tradicionalnu manifestaciju – Leskovački letnji …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *