Home / DRUŠTVO / U ponedeljak i utorak Muzej besplatno otvara svoja vrata za posetioce
hotel bell

U ponedeljak i utorak Muzej besplatno otvara svoja vrata za posetioce

Narodni muzej u Leskovcu priključio se akciji Ministarstva trgovine i turizma, te će, u okviru obeležavanja Svetskog dana turizma, svoja vrata otvoriti svim zainteresovanim sugrađanima.

„Pozivamo sve sugrađane da u ponedeljak 27.09.2021. godine i u utorak 28.09.2021. godine posete muzej i sve njegove objekte. Ulaz će biti besplatan, a u okviru posete moguće je videti: Stalnu postavku Narodnog muzeja u Leskovcu „Vremeplov leskovačkog kraja“, u okviru koje je nalazi i mnoštvo digitalnog sadržaja poput Virtuelne realnosti, Virtuelnog oblačenja, a uz pomoć mobilne aplikacije „Leskovac Srpski – Mančester“ posetioci mogu putovati kroz vreme i prošetati ulicama starog Leskovca u društvu naših predaka. Za zaljubljenike prethodnih vremena pripremljena je postavka u Gradskoj kući gde se može videti način uređenja porodične kuće s kraja 18. i početka 20. veka.

Poznat je nadimak našeg grada – Srpski Mančester, a o tome kako je sve krenulo možete saznati u Tekstilnom muzeju u Strojkovcu gde su izloženi originalni čarkovi čijim je donošenjem u naš grad krenuo vrtoglavi razvoj ovog velikog industrijskog centra.

Malo ko zna da je poslednji rimski car rođen na našim prostorima svetlost dana ugledao nedaleko od Leskovca. Car Justinijan u čast svojoj roditeljki podigao je velelepnu Justijanu Primu, pretpostavlja se da je to arheološki lokalitet Caričih grad, podignut u 6. veku i predstavlja svojevrsni primerak arhitekture tog doba.

Uz sve ovo moguće je pogledati i izložbe „SVETLOPISI VREMENA – Leskovac i njegovi ljudi 1878-1941“ i „KULTURA SEĆANjA: Ko ne pamti iznova proživljava“.

Sve ovo i još mnogo toga možete videti uz pratnju vodiča, ali i uz pomoć mobilne aplikacije „Cultural Places” koja vam omogućava samostalnu posetu muzeju uz pomoć audio vodiča koji je višejezičan – navode iz Narodnog Muzeja Leskovac.

Check Also

Preko 99 hiljada građana se prijavilo za 20 evra državne pomoći

Za dodatnih 20 evra pomoći prijavljeno 99.157 građana Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *