U poliklinici “Geraco” lečenje u Hiperbaričnoj komori o trošku RFZO

Slide Background
Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Poliklinika “Geraco” potpisala je ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) što će omogućiti građanima Leskovca i čitave južne Srbije lečenje u Hiperbaričnoj komori uz lekarski uput i ocenu lekarske komisije, na teret ovog fonda.

Hiperbarična komora je uređaj najnovije generacije, gde se mogu sprovoditi terapije pacijentima kojima je neophodna hiperbarična oksigenacija. Praktično da danas ne postoji grana medicine gde se hipperbarična oksigena terapija ne koristi. Pokriva veoma široko polje indikacija počevši od komplikacija dijabeta, problema sa cirkulacijom, infekcija mekih tkiva, hroničnih rana, stanja posle moždanog udara. 

Leskovčani ali i građani čitavog juga Srbije imaće priliku da o njihovom zdravlju brinu vrhunski stručnjaci uz primenu najsavremenijih uređaja, a na teret RFZO- a.

Poliklinika Geraco je nedavno potpisala ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) za lečenje HBO terapijom na teret ovog fonda. Osiguranici će imati priliku da tretmanima hiperbarične komore leče sledeće bolesti i stanja.

1. Akutno trovanje CO ;

2. Sepsa ;

3. Gasna embolija ;

4. Gasna gangrena ;

5. Kraš sindrom ;

6. Osteomijelitis ;

7. Opekotine drugog i trećeg stepena na više od 30% ukupne površine tela;

8. Kompromitovani transplantati ;

9. Dijabetične angiopatije, uz doplersonografski ili angiografski nalaz kojim se potvrđuje postojanje stenotičnih promena u velikim arterijama ;

10. Nezarastajuće rane (ishemija IV stepena, ireverzibilne promene, gangrena, ulcus cruris) .

Dokumentacija koja je neophodna za korišćenje hiperbarične komore o trošku fonda je sledeća :

1.Uput izabranog lekara ;

2. Mišljenje tri ovlašćenja lekara nadležne zdravstvene ustanove, tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite ;

3. Ocena nadležne lekarske komisije ukoliko se osigurano lice upućuje van područja matične filijale;

4. Dopler – sonografski nalaz ili angiografski nalaz iz stava 1. tačka 9) ovog člana.

Pored indikacija koje se mogu lečiti o trošku fonda postoji niz drugih medicinskih indikacija za koje pacijenti mogu da se obrate poliklinici “Geraco” radi sprovođenja HBO terapije.

“Ogroman je broj ljudi sa komplikacijama dijabeta koji nemaju rane i dokazanu angiopatiju ali imaju polineuropatiju, koja je takođe indikacija za primenu HBO terapije, i bilo bi poželjno da oni bar dva puta godišnje dolaze da bi se smanjile te polineuropatske tegobe, i u cilju prevencije nastanka ozbiljnih komplikacija šećera, kao što je dijabetično stopalo i gangrene. Pored dijabetičara sa navedenim komplikacijama pacijenti koji nisu dijabetičari a imaju problem sa cirkulacijom zbog pušenja, zbog načina života, zbog genetskih predispozicije su takođe grupa pacijenata koji su indikovani za primenu HBO terapije. Takođe pacijenti sa akutnim gubitkom sluha i akutnim gubitkom vida su indikovani za HBO terapiju i mogu doći da sprovedu tretman u dogovoru sa njihovim lekarima specijalistima kod kojih se leče i uz primenu ostale adekvatne terapija – kazao je dr Branko Markuš, specijalista podvodne i hiperbarične medicine.

U prijatnom ambijentu poliklinike „Geraco“ dočekaće vas stručni tim doktora koga predvodi dr Branko Markuš, specijalista pomorske i hiperbarične medicine, a u kome se nalaze i pedijatar dr Zdravko Mitić koji je zaduzen za naše najmlađe sugrađane i specijalista opšte hirurgije dr Dragoslav Ignjatović.

Check Also

Evo ko u sredu ostaje bez struje!

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na redovnim godišnjim revizijama TS. Zbog toga će u sredu, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *