hotel bell

U Pečenjevcu podeljeni ugovori za poljoprivredne subvencije, novac na računima sutra (sreda)

U Domu kulture u Pečenjevcu večeras su podeljeni ugovori poljoprivrednicima za subvencije koje dodeljuge Grad Leskovac. Novac na računima u sredu.

U Domu kulture u Pečenjevcu večeras su podeljena rešenja o dodeli subvencija poljoprivrednim proizvodjačima sa područja koje se obično naziva severnim delom teritorije Grada Leskovca. Ukupno 93 poljoprivrednika iz Pečenjevca, Brestovca i okolnih sela dobilo je na osnovu subvencija ukupno oko 3 miliona dinara.

 

– Agencija za lokalni ekonomski razvoj imala je značajnu ulogu u realizaciji programa subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje od 2013. godine pa do danas jer je dala kompletnu administrativnu i tehničku podršku Fondu za razvoj poljoprivrede koji je zadužen za realizaciju ovog programa. Grad Leskovac je obezbedio finansijska sredstva za isplatu subvencija po konkursu iz 2015. godine. Radi se o subvencionisanju 50 odsto sredstava uloženih u proljoprivrednu proizvodnju i ovih dana planiramo isplatu subvencija za ukupno 648 poljorpivrednih gazdinstava. Ovo su sredstva koja su poljoprivrednici upotrebili za podizanje novih zasada, za obnovu nove mehanizacije, za nabavku sistema za navodnjavanje, bušenje bunara, nabavku folija za plasteničku proizvodnju, nabavku maičenih grla stoke, sertifikaciju poljoprivrednih proizvoda. Takodje ćemo isplatiti i obaveze subvencionisanja kamate na dugoročne poljoprivredne kredite i to za januar i februar 2016. godine u iznosu od 300.000 dinara. Danas ovde u Pečenjevcu krećemo sa isplatom subvencija. Ukupno 93 poljoprivredna proizvodjača će dobiti ukupno 2.742.000 dinara. Slede podele subvencija u Manojlovcu, Grdelici, Vučju i Leskovcu. Na taj način ćemo završiti sa svim obavezama iz 2015. godine i moći ćemo da krenemo u program subvencija za 2016. godine. Naša saradnja se nastavlja i u 2016. godini – rekao je direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj Bojan Tojaga.

 

U ime poljoprivrednih proizvodjača govorila je Sladjana Stamenković iz Kutleša.

– Sa novcem koji smo dobili kupili smo prskalicu i unapredili našu proizvodnju. Osim poljoprivrede bavimo se i živinarstvom i godišnje proizvedemo oko 100 tona mesa. Zahvaljujem Gradu i Fondu za razvoj poljoprivrede što imaju razumevanja za naše potrebe i razvoj poljoprivrede – rekla je Sladjana Stamenković.

 

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović najavio je nastavak ulaganja u poljoprivredu i u narednom periodu.

– Razvijena poljoprivreda je preduslov za razvoj svakog grada, naročito Leskovca koji je poznat kao poljoprivredni kraj. Radimo na tome da vi unapredite svoje poslovanje jer će od toga korist imati svi. Grad je u protekle 3 godine za pomoć poljoprvrednicima izdvojio preko 100 miliona dinara. Danas krećemo sa isplatom subvencija onima koji su pravo na podsticaj ostvarili prošle godine i za te namene ćemo ove nedelje podeliti 21,5 miliona dinara. Narednih dana će subvencije dobiti poljoprivrednici iz svih krajeva grada Leskovca. Nećemo zapostaviti nijedan kraj, nastavićemo da uredjujemo atarske puteve, da renoviramo škole, ambulante, mesne zajednice. U Pečenjevcu smo nedavno u Osnovnoj školi zamenili stolariju, renovirali 10 toaleta i uložili preko 4 miliona dinara. Renovirali smo zdravstvenu ambulantu, most, napravili dva mobilijara za decu. Dom kulture u Pečenjevcu dobio je novi izgled za šta smo uložili 1,5 miliona dinara. U sve ove objekte decenijama nije ulagano – rekao je u prepunom Domu kulture u Pečenjevcu gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanovic.

Gradonačelnik Cvetanović je naglasio da je cilj lokalne vlasti da ravnomerno ulaže u svim delovima teritorije Grada Leskovca.

– Ulaganjem u atarske puteve omogućili smo da imate bolji pristup svojim parcelama, a uredjeno je više od 60 kilometara ovih puteva. U narednih par dana krećemo sa periodičnim održavanjem deonice puta Pečenjevce – Čekmin, a radićemo i na redovnom održavanju nekategorisanih i neasfaltiranih puteva. Možda je još važnije što je u toku izrada projekta za izgradju sekundarne vodovodne mreže u Pečenjevcu i Živkovu za šta uskoro očekujemo da pribavimo dozvole i da na taj način stavimo tačku na problem vodosnabdevanja ovog dela i da krenemo prema Lipovici i Brestovcu. I dalje ćemo nastaviti da pomažemo vrednim poljorpivrednim proizvodjačima. Za konkurs u 2016. opredeljeno je oko 40 miliona dinara. Pre desetak godina imao sam čast da otvorim prvu Krompirijadu u Pečenjevcu, mestu gde skoro da nema kuće koja ne uzgadja krompir. Takva manifestacija je prilika z apromociju poljoprivrednih proizvoda ali i za razmenu iskustava i znanja. Kroz subvencije koje večeras delimo ali i kroz druge aktivnosti Grad Leskovac će nastojati da ljude zadrži na selu, unapredi kvalitet poljoprivredne proizvodnje jer naš cilj je plodne njive, uspešna gazdinstva sa savremenom mehanizacijom. Posle dužeg vremenskog perioda krenuli smo u komasaciju, ulažemo velika sredstva u protivgradnu zaštitu gde smo nabavili preko 100 raketa i obezbedili subvencije za ljude koji se bave zaštitom, sredjivanej atarskih puteva i sve ono što život znači. Siguran sam da ćemo nastaviti intenzivna ulaganja u poljorpivrednu proizvodnju. Želim vam uspešan rad, uspešan rod, da imate kvalitetnu i dobru cenu, a sa svim ovim nastavićemo i dalje. Novac će već sutra biti na vašim tekućim računima – istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u Pečenjevcu.

 

Prva rešenja poljoprivrednicima uručio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Check Also

Zašto su preklopni pametni telefoni odlični za gejming

U poslednjih nekoliko godina, svet mobilnog gejminga svedočio je izuzetnoj evoluciji, delimično vođenoj pojavom preklopnih …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *