U Nišu održana javna rasprava o nacrtu Zakona o azilu – cilj sprečavanje zloupotreba

Build & Design
Build & Design
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o azilu i privremenoj zaštiti održana je juče u prostorijama Policijske uprave u Nišu.

 

Ovo je prva javna rasprava, dok će druge dve biti održane naredne nedelje u Beogradu i Novom Sadu.

– Ovim zakonom propisuju se načela, uslovi i postupak za odobrenje i prestanak azila i privremene zaštite, kao i status, prava i obaveze onih koji traže azil, kao i onih kojima su azil i privremena zaštita odobreni. Novi zakon nije samo puko usklađivanje sa direktivama Evropske unije. Naš cilj je podizanje efikasnosti nacionalnog sistema azila, sprečavanje zloupotrebe i poboljšanje kvaliteta u odlučivanju i, na kraju, sve u skladu sa pravilima Evropske unije. Što se tiče ovog zakona, novina je uvođenje novih ustanova, kao i različitih načela, koncepata, između ostalog koncept sigurne zemlje porekla, kao i preciznije definisanje položaja ranjivih grupa koje traže azil, rekla je Emilija Joksić, šef Kancelarije za azil.

Prema njenim rečima, tražioci azila imaju pravo da borave u zemlji sve dok se ne okonča postupak.

– Postojeći zakon o azilu usvojen je 2007. godine, a počeo je da se primenjuje 2008. godine. Nedostatak trenutnog zakona je taj što neke stvari nisu precizno definisane, pa može doći do zloupotrebe od strane tražioca azila. Inače, ove godine imali smo 200 zahteva za azil, doneto je 60 odluka, ali one ne podrazumevaju samo odobravanje azila, a od početka godine petoro ili šestoro njih dobilo je azil, objasnila je Joksić.

Novi zakon ima 12 poglavlja i 99 članova, a o njemu će biti raspravljano nakon izbora i formiranja Vlade Republike Srbije.

D. M.

Check Also

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija: Nijedno lice lišeno slobode nije poginulo na auto-putu Beograd – Niš

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije najoštrije odbacuje dezinformaciju objavljenu na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *