Početna / KULTURA / U Narodnom muzeju otvorena izložba „Čuvari kulturne baštine – 70 godina“
Bilbordi

U Narodnom muzeju otvorena izložba „Čuvari kulturne baštine – 70 godina“

U Narodnom muzeju u Leskovcu otvorena  je izložba „Čuvari kulturne baštine – 70 godina“ koja je organizovana povodom obeležavanja 70 godina postojanja ove ustanove.

„Narodni muzej u Leskovcu je ustanova koju je narod osnovao po završetku Drugog svetskog rata. Od tada pa do današnjih dana ova ustanova je rasla, razvijala se , bogatila svoje zbirke, svoje ljudske i tehničke resurse tako da je sada stala u red najuglednijih i najboljih ustanova u Republici Srbiji. Izložba koju otvaramo pravljena je namenski, ona treba da jednim složenim postupkom pokaže najreprezentativnije primerke muzejskih predmeta koji su prikupljani decenijama. Na ovoj izložbi izloženi su predmeti koj do sada nisu napuštali depoe Narodnog muzeja a  koji grade novi kontekst u kojem su drugačije značenje dobili i oni predmeti koje je naša publika imala priliku da vidi ranije – kazala je  muzejski savetnik i arheolog Julijana Pešić.

Direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević s ponosom je istakla da je ovo rezultat predanog rada muzealaca tokom sedam decenija i da su svi upošljenici doprineli da ova izložba dobije pravi sjaj, dostojan godišnjice koja se obeležava.

„Prošlost Leskovačkog kraja prokazana je pričom i predmetima iz svih muzejskih zbirki.Ona je postavljena u tri izložbena prostora – u galerijama, u prizemlju i na spratu i u sali za naučne skupove. Prvi izložbeni prostor posvećen je proizvodnji hrane, vina i upotrebi noževa kroz vreme. Na samom ulazu prezentovani su kapiteli koji svedoče  o monumentalnosti Justinijane Prime, zatim nakit i likovna dela. Iz bogatog fonda Etnološke zbirke u galeriji na spratu prezentovan je i način stanovanja i odevanja, novac. U sali za naučne skupove izloženi su projektili i oružje – rekla je direktorka Ninošević.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović otvorio je izložbu čestitajući zaposlenima jubilej koj proslavljaju.

„U toki svog sedamdesetogodišnjeg postojanja Narodni muzej u Leskovcu je prikupio, obradio i u svoje depoe smestio više od 40.000 muzejskih predmeta. Svi oni svedoče o istoriji ovog kraja, koja je jako bogata. Velika mi je čast da otvorim ovu izložbu i da zajedno pogledamo sve njene aspekte – rekao je Cvetanović.

Izložba „Čuvari kulturne baštine – 70 godina“  biće otvorena do februara meseca naredne godine.

Pogledaj takodje

POČINJE MASOVNA VAKCINACIJA: Do sada stiglo više od milion vakcina, ugovorena nabavka preko 6 miliona doza

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili su danas najmoderniji sistem za …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *