hotel bell

U LKC-u otvorena Međunarodna izložba “France eMotion“

Marion Vio, direktorka Francuskog instituta u Nišu, otvorila je, u holu Leskovačkog kulturnog centra, medjunarodnu izložbu fotografija pod nazivom “France eMotion“ . Interaktivna postavka oživljava kada se, mobilni telefon uperi u pano sa kulturno-istorijskim znamenitostima Francuske.

Otvaranje izložbe, koja na 35 interaktivnih diptiha predstavlja simbole Francuske, od Trijumfalne kapije, preko  tvrdjava i dvoraca, do muzeja i parkova, počelo je muzikom. Mlada Leskovačka operska pevačica, Andjela Janković, uz pratnju Vladimira Mladenovića na harmonici, podsetila je posetioce na veliki francuski hit iz 60-ih godina, melodiju “Bila je tako lepa“, koju je publika u Srbiji upoznala kroz prepev majstora šansone, Dragana Stojnića.

Autori postavke su četvorica fotografa iz Španije, Brazila, Sjedinjenih Američkih država i Benina, a kada se, po instaliranju odredjene aplikacije , kamera mobilnog telefona  uperi u fotografije, sve ono što je na njima, oživljava pred očima posmatrača.

„Ova izložba ima bar dva cilja. Najpre da posmatrača  upozna sa brojnim francuskim znamenitostima , ali i da otkrije neke manje poznate fragmente bogate baštine, čiji je Ajfelov toranj najprepoznatljiviji , ali tek mali deo. Postavka je već obišla Pirot, Kruševac, Novi Sad i Niš i veoma nam je bilo važno da dodje i u Leskovac.  Sa ovdašnjim Kulturnim centrom saradjujemo dugi niz godina , a izložba je plod te saradnje, rekla je direktorka Francuskog instituta u Nišu, Marian Vio.

Ovo je možda prvi put da Leskovčani imaju priliku da vide ovakvu interaktivnu postavku, a Leskovački kulturni centar ima nameru da 3D tehniku uvede u svoj rad na velika  vrata:

„Želimo da, projektima  kod Ministarstva kulture i informisanja, zatražimo sredstva za digitalizaciju radova nastalih na likovnoj koloniji “Vlasina“. Leskovački kulturni centar  je promoter novih tehnologija, pa pozivam učitelje i nastavnike da, kad počne drugo polugodje, dovedu djake i upoznaju ih sa znamenitostima francuske na jedan poseban način, istakla je direktorka, Sanja Conić.

Izložba “France eMotion“, u holu na prizemlju LKC-a, postavljena je do 29. februara.  

S.Ć.    

Check Also

Treće mesto za Tanju Antić u disciplini sportskog hodanja

Ovog vikenda 28/29 januara 2023. god u Beogradu je održano Prvenstvo Srbije u dvorani za …

Оставите одговор