Početna / KULTURA / U LKC-u otvorena Međunarodna izložba “France eMotion“

U LKC-u otvorena Međunarodna izložba “France eMotion“

Marion Vio, direktorka Francuskog instituta u Nišu, otvorila je, u holu Leskovačkog kulturnog centra, medjunarodnu izložbu fotografija pod nazivom “France eMotion“ . Interaktivna postavka oživljava kada se, mobilni telefon uperi u pano sa kulturno-istorijskim znamenitostima Francuske.

Otvaranje izložbe, koja na 35 interaktivnih diptiha predstavlja simbole Francuske, od Trijumfalne kapije, preko  tvrdjava i dvoraca, do muzeja i parkova, počelo je muzikom. Mlada Leskovačka operska pevačica, Andjela Janković, uz pratnju Vladimira Mladenovića na harmonici, podsetila je posetioce na veliki francuski hit iz 60-ih godina, melodiju “Bila je tako lepa“, koju je publika u Srbiji upoznala kroz prepev majstora šansone, Dragana Stojnića.

Autori postavke su četvorica fotografa iz Španije, Brazila, Sjedinjenih Američkih država i Benina, a kada se, po instaliranju odredjene aplikacije , kamera mobilnog telefona  uperi u fotografije, sve ono što je na njima, oživljava pred očima posmatrača.

„Ova izložba ima bar dva cilja. Najpre da posmatrača  upozna sa brojnim francuskim znamenitostima , ali i da otkrije neke manje poznate fragmente bogate baštine, čiji je Ajfelov toranj najprepoznatljiviji , ali tek mali deo. Postavka je već obišla Pirot, Kruševac, Novi Sad i Niš i veoma nam je bilo važno da dodje i u Leskovac.  Sa ovdašnjim Kulturnim centrom saradjujemo dugi niz godina , a izložba je plod te saradnje, rekla je direktorka Francuskog instituta u Nišu, Marian Vio.

Ovo je možda prvi put da Leskovčani imaju priliku da vide ovakvu interaktivnu postavku, a Leskovački kulturni centar ima nameru da 3D tehniku uvede u svoj rad na velika  vrata:

„Želimo da, projektima  kod Ministarstva kulture i informisanja, zatražimo sredstva za digitalizaciju radova nastalih na likovnoj koloniji “Vlasina“. Leskovački kulturni centar  je promoter novih tehnologija, pa pozivam učitelje i nastavnike da, kad počne drugo polugodje, dovedu djake i upoznaju ih sa znamenitostima francuske na jedan poseban način, istakla je direktorka, Sanja Conić.

Izložba “France eMotion“, u holu na prizemlju LKC-a, postavljena je do 29. februara.  

S.Ć.    

Pogledaj takodje

Jubilarni, 15. Međunarodni Karneval Leskovac od 7. do 11. jula (PROGRAM)

Međunarodni Karneval Leskovac stigao je do vrednog jubileja. Leskovac će od 7. do 11. jula …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *