hotel bell

U Leskovcu održan sastank Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije: Veličina jednog grada meri se veličinom pozorišta

U Narodnom pozorištu u Leskovcu danas je održan sastanak predsedništva Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije.

U radu sednice učestvovali su predsednik Zajednice i upravnik Narodnog pozorišta Niš Spasoje Milovanović i predstavnici pozorišta iz Pirota, Vranja, Kruševca, Čačka, Šapca, Niša, Užica, Prištine, Lazarevca i Leskovca.

Goste Leskovca pozdravio je i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cveanović koji je istakao velika ulaganja lokalne samouprave u oblastu kulture, ali i značajne ustanove institucija kulture iz ovog grada na nivou Srbije.

-Uvek smo se vodili mišlju da je grad bez kulture grad bez duše. Zato smo mnogo truda i energije uložili da za ovu oblast dostignemo izdvajanje od 9,1% iz budžeta. Smatram da je takvo ulaganje dalo dobre rezultate koji su verifikovani u poslednjim godinama. Pored nagrada koje su pripale institucijama kulture u našem gradu pomenuću i prosvetne institucije, jer bez obrazovanja ne možemo da nadograđujemo ni druge oblasti. Svetosavska nagrada pripala je Predškolskoj ustanovi Vukica Mitrović i Domu učenika. Narodni muzej je u poslednje tri godine dva puta proglašen najboljim muzejem u Srbiji, prošle godine decembra meseca Istorijski arhiv je dobio priznanje Zlatna arhiva. Narodno pozorište je na jubilarnim 50. susretima Joakim Vujić pokazalo da je jedno od boljih pozorišta koje je iznedrilo veliki broj izvanrednih glumaca. Još veća nam je čast što su na poslednjem festivalu u Vranju dobili devet nagrada. Očekujemo da i leskovačka Narodna biblioteka ove godine bude domaćin susreta bibliotekara iz Srbije. Sve navedeno dokazuje da smo uspeli da uradimo decentralizaciju kulture. Čestitam svima koji su tome doprineli – rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Prvi čovek Leskovca je izrazio nadu da će grad u narednih nekoliko godina biti i zvanična prestonica kulture Srbije, a da će tome doprineti i sjajni rezultati koje ostvaruju Narodno pozorište, Leskovački kulturni centar i ostale institucije kulture.

Predsednik Zajednice i upravnik Narodnog pozorišta Niš Spasoje Milovanović naglasio je značaj podrške lokalne samouprave radu pozorišta.

-Pozorište ne može da funkcioniše bez pune podrške svog osnivača, svog grada. Dobra je stvar da se svi mešamo što samo pokazuje da su naši gradovi u kojima živimo i radimo veliki gradovi jer prihvataju ljude sa strane, prihvataju nove ideje. Svi se sećamo kako je ova zgrada izgledala pre pre nego što je rekonstrukcija završena, ovo što sada vidimo oslikava uspeh te saradnje. Uspeh saradnje grada Leskovca i institucija kulture poput Narodnog pozorišta se ogleda i u nagradi koju je ovo pozorište osvojilo na prošlogodišnjem festivalu Joakim Vujić što je samo dokaz i potvrda o svemu ovome o čemu mi evo već godinama govorimo, da smo upućeni jedni na druge i da je naša sardnja uspešna jer jedni bez drugih ne možemo. Veličina jednog grada se meri veličinom pozorišta. Pozorište je jednostavno civilizacijska tekovina, ono pokazuje koliko je veliki grad u kom to pozorište radi i živi – naglasio je Spasoje Milovanović.

Osim redovnih tema, na današnjoj sednici se diskutovalo o terminu održavanja 57. festivala „Joakim Vujić“ čiji će domaćin u 2021. godini biti grad Leskovac i Narodno pozorište Leskovac.

Check Also

Laboratorija malih kulturnih programa u leskovačkoj Biblioteci

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ je tokom februara meseca 2024. godine uzela učešće u projektu „Laboratorija …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *