hotel bell

U Leskovcu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Svakog 9. maja svet obeležava Dan pobede nad fašizmom. Ovaj dan ima univerzalni značaj jer se obeležava u znak sećanja na kapitulaciju Nemačke i pobedu savezničkih snaga nad fašizmom.

Drugi svetski rat predstavlja najveći sukob u istoriji čovečanstva. Počeo je nemačkim napadom na Poljsku 1939. godine, a završen je kapitulacijom Japana 1945. godine. Kao nikada do tada svet je bio podeljen na dve suprostavljene strane. Srpski narod ovenčan slavom prethodnih ratova i vođen slobodarskim idealima, tih ratnih godina svrstao se na stranu Saveznika koji su bili predvođeni Velikom Britanijom, SSSR i SAD. Život u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji bio je težak, okupacioni sistem bio je surov, a posebno su bili progonjeni pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kao i učesnici u antifašističkoj borbi. Jugoslavija je, prema zvaničnim podacima, imala milion i sedamsto hiljada žrtava u Drugom svetskom ratu.

U čast Dana pobede nad fašizmom danas su na spomenik Boginje pobede delegacije Grada Leskovca, Ministarstva odbrane, SUBNOR-a, Saveza potomaka ratnika i Narodnog muzeja položile vence.

Nakon polaganja venca, obratio se načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić.

„Na današnji dan, pre 78 godina, Evropa je konačno uplovila u luku mira. Posle ogromnih razaranja i suočavanja s najsurovijim stradanjima i zločinima, 9. maja 1945. Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Otuda i značaj obeležavanja Dana pobede nad fašizmom. Tada je zaustavljeno najsurovije uništavanje sveta i ljudi čije posledice, nažalost, svet oseća i danas.

Simbolično, 9. maja 1950. godine potpisana je prva deklaracija koja je imala za cilj ujedinjavanje zemalja Evrope. Bio je to prvi korak ka stvaranju Evropske unije, pa 9. maj obeležavamo i kao Dan Evrope.

Polaganjem venaca i cveća na spomenik žrtvama fašizma danas odajemo poštu svim nevino stradalim žrtvama ne samo Drugog svetskog rata već i brojnih ratova koji su se vodili na prostoru naše zemlje i okruženja.

S ovog mesta i poručujemo da Srbija želi put mira i blagostanja, i da čini sve da postane moderna perspektivna država, ravnopravna članica evropskih naroda“.

Check Also

Kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode?

Saobraćajne nezgode su čest i neizbežan deo svakodnevnog života. U takvim situacijama, šteta nastala povredama …

Оставите одговор