U kasarni u Sinkovcu obeležena 25. godišnjica bitke na Paštriku

U kasarni “Vojvoda Petar Bojović” u Donjem Sinkovcu u nedelju je polaganjem venaca i cveća obeležena 25. godišnjica početka bitke na Paštriku, u organizaciji Udruženja Herojska 549. motorizovana brigada “Car Dušan Silni”.

Počast borcima, poginulim u periodu od 1998. do 1999. godine, odali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, lokalne samouprave Grada Leskovca, udruženja boraca veterana i članovi porodica stradalih.

Na današnji dan pre četvrt veka počela je najveća bitka u prošlom ratu, koja je trajala do 14. juna 1999. godine. Za neprijateljske vojske bila je to 2Operacija strela”, dok je za herojsku motorizovanu brigadu to bila samo još jedna u nizu bitaka kojom su branili otadžbinu na planini Paštrik, boreći se protiv šiptarskih terorista, Vojske Albanije i snaga NATO pakta.

O značaju ove bitke govorio je Stojan Konjikovac, penzionisani brigadni general Vojske Srbije, jedan od starešina 549. motorizovane brigade.

Ocenio je da je bitka na Paštriku jedan od onih događaja iz 1999. godine koji su odlučili tok rata, pozivajući na jedinstvo i potrebu sabornosti u teškim trenucima sa kojima se suočava naša zemlja.Ovom prilikom je najavljen i završetak dokumentarnog filma o herojskoj brigadi, čija će premijera biti 10. juna u Beogradu.

Delegaciju grada Leskovca činili članovi Gradskog veća Jelena Miljković i Žarko Bogatinović i zamenik sekretara Skupštine grada Leskovca Vladimir Branković.

Check Also

Žurka za male maturante 20. juna na gradskom trgu

U četvrtak 20. juna od 20:00 časova, na gradskom trgu u Leskovcu, Grad Leskovac i …