Home / DRUŠTVO / Traži se inovacija: Poziv Leskovčanima da se prijave na takmičenje „Najbolja tehnološka inovacija“
hotel bell

Traži se inovacija: Poziv Leskovčanima da se prijave na takmičenje „Najbolja tehnološka inovacija“

Na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu danas je organizovano predavanje odnosno predstavljanje takmičenja „Najbolja tehnološka inovacija“, koje se već 18 godina zaredom organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja.

Program je predstavio Dragan Povrenović,dipl. inž. i koordinator projekta.

„Osamnaestu godinu za redom se trudimo da pozovemo sve one ljude koji imaju ideju, koji su hrabri i uporni i inovativni da se uključe u takničenje, koje predstavlja jedno veliko učenje, jer to znanje koje se stekne ovde je nešto što je vrednije od bilo koje novčane nagrade koja se dodeljuje na samom takmičenju. Takmičenje je otvoreno za sve starosne strukture a mi smo posebno organizovali jednu kategoriju koja se zove inovativne ideje i u toj kategoriji su predviđeni učesnici na nivou srednjoškolaca i studenata. Trgovinsko ugotiteljska škola iz Leskovca je učestvovala sa jednim takvim projektom. Od ove godine imamo i kategoriju inovativno selo, gde mogu da se prijave ljudi sa sela u timovima,ili kao zadruge ukoliko imaju neku udeju koja bi doprinela razvoju sela. Ova nova kategorija omogućava da na ovaj način održimo sela, jer ćemo verovatno tek imati veliku zavisnost od njega. Od 2005. veliki broj učesnika se odazvao ovom takmičenju , a mi se nadamo da će tako biti i ove godine. Prenos finala će biti na RTS-u 22. decembra kada ćemo znati koja je to inovativna ideja ovogodišnji popednik – ističe Dragan Povrenović.

Grad Leskovac kao i Privredna komora su partneri na projektu, te se prisutnima ovom prilikom obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kao i direktor Privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Jović.

„Takmičenje „Najbolja tehnološka inovacija“ ima za cilj da podstakne stanovništvo našeg Grada da u što većoj meri stvara inovacije. Upravo zato Grad Leskovac pruža podrušku u promociji ovog Takmičenja koje doprinosi lokalnom razvoju. Ekonomski pokazatelji uspešnosti ovako uspostavljenog modela su poboljšanje poslovanja, ali i rezultata firmi, koje su zahvaljujući učešću na Takmičenju, prema podacima Agencije za privredne registre, ostvarile rast prihoda. Zahvaljujući Takmičenju, osnovan je veliki broj novih preduzeća i pripremljeno je mnoštvo biznis planova, a ja se nadam da će u budućnosti nekoliko takvih preduzeća otpočeti svoje poslovanje i u Leskovcu,“

„Drago mi je da se tu nalazimo i da dajemo ozbiljnu podršku ovakvim ostvarenjima odnosno inovativnim skupovima. Inovacija može biti i na proizvodu i na usluzi, a nešto treće što sada uvodimo je Inovativno selo. Shvatili smo da je selo nešto na šta ćemo dati akcenat s obzirom na vreme krize u kojoj se nalazimo, da su sve inovacije vezane za inovativno selo, za poljoprivredu, za razvoj.“

Inovacije mogu biti od jednostavnih inventivnih pronalazaka, tradicionalnih proizvoda spremnih za tržište, porodičnih manufaktura, pa do inovacija određenih privrednih društava ili plod i naučno-istraživačkog rada. Sve su ravnopravne, a plasman određuje tržišni potencijal.

Više informacija i prijavniformular možete pronaći OVDE

Check Also

Od Udruženja “Teslin toranj u Srbiji“, priznanje i maestralnom Radetu Šerbedžiji

Udruženju “Teslin toranj u Srbiji“, sa sedištem u Leskovcu i Udruženje inženjera i tehničara Leskovac, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.