hotel bell

“Tomin šešir“- Branislavu Brkiću: Počeo 12. Samit fotografija eks Jugoslavije

Na 12. Samitu učestvuje 40-ak fotografa iz svih bivših jugoslovenskih republika. Među njima su potvrđeni majstori fotografije, mladi-još neafirmisani umetnici i zaljubljenici u fotografiju. Oni će se do nedelje družiti, razmenjivati iskustva i fotografisati na lokacijama u Leskovcu i Pirotu

Učesnike je, na otvaranju najpre pozdravila Sanja Conić, direktorka Kulturnog centra, koji uz Foto klub “Leskovac“ potpisuje organizaciju manifestacije:

– Razmišljajući kako da vam se obratim, shvatila sam da je dovoljno reći samo nekoliko reči. Ljubav je ono što nas organizuje, što nas pokreće i zahvaljujući upravo ljubavi koju gajite prema fotografiji, lako ste premostili prepreke u vidu stotine i stotine kilometara ili godina. Zato treba da čuvamo ovaj festival, jer smo u stvari festival-svi mi.

U ime lokalne samouprave, koja je i pokrovitelj Samita, obratila se gradska većnica Jelena Miljković, koja je podsetila da organizatori svake godine pripreme bogat program u vidu promocija, radionica, predavanja i tribina, pa su se potrudili da i 12. po redu izdanje bude sadržajno i inspirativno.

Na ceremoniji svečanog otvaranja, tradicionalno se dodeljuje i glavna nagrada, “Tomin šešir“, koja je ove godine pripala majstoru fotografije Branislavu Brkiću za seriju fotografija “Sibirska Tofalarija-život u izolovanim selima, nastala u julu 2016. godine, u malom selu nadomak granica Mongolije, do koga se može stići samo helikopterom. On je priznanje primio iz ruku Tomislava Peterneka, čije ime nagrada nosi.

Svečnost je muzički obojio Kamerni orkestar “Amorozo“, a izložba fotografija. Izložbe Branislava Brkića u Holu LKC-a i radova nastalih na prošlogodišnjem samitu, mogu se posetiti još sutra.

Check Also

EKONOMSKA ŠKOLA: Prvi uspešan korak u karijeri – Kako se najbolje pripremiti za razgovor sa poslodavcem

U centru za stručno usavršavanje u obrazovanju danas je organizovana ugledna aktivnosti i panel diskusija …

Оставите одговор