hotel bell

Toma Zdravković dobio spomenik u Skadarliji

Spomenik kompozitoru i pevaču Tomislavu Tomi Zdravkoviću svečano je otkriven u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarlija – piše eKapije.

Spomenik, koji je delo vajarke Katarine Tripković, zajedno s gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem otkrili su i podnosilac ove inicijative u svojstvu građanina Rasim Ljajić, kao i članovi porodice pevača, supruga Gordana i kćerka Žaklina.

Šapić je ocenio da je ovo važan momenat za grad i za narod, te da će se Skadarska ulica zasigurno ubuduće zvati i Tomina ulica.

– Toma je simbol jednog vremena, jedne kulture i duše našeg naroda, koja se upravo u Skadarliji na poseban način izražava i čega su svedoci stranci koji dođu ovde. Broj zaista spontano skupljenih ljudi takođe pokazuje važnost ovog momenta za kulturu, muziku i duh srpskog naroda, koji je Toma na specifičan, sebi svojstven način uspeo da sublimira svojom umetnošću. Siguran sam da će njegove pesme živeti zauvek, kao i sećanje na njega – rekao je Šapić.

Rasim Ljajić je precizirao da je prošlo dve godine i dva dana od podnošenja inicijative Gradskoj upravi, koju je potpisalo nekoliko hiljada građana.

– Ovo jeste spomenik velikom umetniku, pre svega pesniku, tekstopiscu, kompozitoru, stvaraocu, pa tek onda pevaču. Toma je bio sve to u jednoj osobi, jedinstven i neponovljiv. Ovo je i spomenik jednom vremenu, ali i spomenik supkulturi tog vremena, koju je Toma svojim pesmama i te kako obeležio. Ovo je spomenik svim ženama, tamburašima, palmama na obali mora, prokletim nedeljama, kafanama i raznoraznim sudbinama koje se dešavaju u njima, dakle, njegovim pesmama – istakao je Ljajić.

Spomenik je napravljen od bronze, sa postamentom visine oko dva metra, a izliven je u Livnici “Jeremić”.

FOTO: beograd.rs

Check Also

Cvetanović u poseti gazdinstvu Đorđević: Ako svi poljoprivrednici prestanu da rade, nećemo imati šta da jedemo – poručio mladi poljoprivrednik

Predsednik Privremenog organa grada Leskovca Goran Cvetanović, posetio je danas poljoprivredno gazdinstvo Stevana Đorđevića iz …

Оставите одговор