hotel bell

Tehnološki fakultet obeležio 44 godine rada otvaranjem naučnog Simpozijuma o novim tehnologijama i održivom razvoju

Tehnološki fakultet u Leskovcu danas je u hotelu Bavka 44 godine postojanja i rada otvaranjem i početkom rada 15. Simpozijuma.

Prisutne je u u ime gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića pozdravila zamenica gradonačelnika dr Lidija Dimitrijević koja je uz čestitke svim učesnicima Simpozijuma poželela uspešan rad i prijatan boravak u Leskovcu.

„Tehnološki fakultet u Leskovcu predstavlja vrhunsku obrazovnu i naučno-istraživačku organizaciju i instituciju od posebnog društvenog interesa. Ovaj fakultet uspešno prati razvoj hemijskih, farmaceutsko-kozmetičkih, polimernih, prehrambenih, tekstilnih tehnologija, kao i tehnologija u oblasti zaštite životne sredine. Sve to predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja naše zemlje u 21. veku. Tehnološki fakultet, kao najstarija visokoškolska ustanova u Leskovcu, ima nemerljiv značaj za naš grad. Primamljivi obrazovni profili, koji kasnije pružaju brojne mogućnosti za zaposlenje, odlični uslovi za sprovođenje nastavnog i naučno-istraživačkog procesa, povod su zbog kojeg se mladi opredeljuju upravo za ovaj fakultet. Sa njega izlaze vrhunski stručnjaci, naučni radnici, inovatori i vizionari, koji čine polugu sveukupnog privrednog i tehnološkog razvoja našeg grada i države. Grad Leskovac je prepoznao sve te kvalitete i ovu visokoškolsku ustanovu na četrdesetogodišnjicu postojanja 2019. godine odlikovao Oktobarskom medaljom.“ – rekla je zamenica gradonačelnika Leskovca dr Lidija Dimitrijević.

O istoriji ali i planovima za budućnosti govorio je dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr Dragiša Savić.

„Posebna čestitka nam je stigla pre par dana kada su dva naša naučnika, nastavika, koji su istraživanja sprovodili povodom proslave fakulteta, našli su na spisku ponovo među najistaknutijim naučnicima u svetu. Dakle, od 11 naučnika sa Univerziteta u Nišu, profesof Vlada Veljković, dopisni član SANU i profesorka Olivera Stamenković su na toj listi. Na ovom skupu biće izloženo 111 radova iz 7 zemalja, imaćemo onlajn predavače iz Rumunije i Irana, sa nama su kolege iz Češke Republike, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije,“ – rekao je dekan prof. dr Dragiša Savić i najavio formiranje Start ap centra kao podršku inovaciji u Leskovcu i istakao da su sredstva obezbeđena, da je završen javni poziv, i da je sve to zasluga grada Leskovca, Tehnološkog fakulteta, Akademije Južna Srbija i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Svečanosti su prisustvovali i akademik Vlada Veljković, dopisni član SANU i Slaviša Trajković, dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, koji se i nalaze na listi nauticajnijih naučnika u svetu baziranu na standardizovanoj metrici citiranja svih naučnika i naučnih disciplina tokom čitave karijere naučnika, koji su, kao i Tehnološki fakultet, dobitnici Oktobarske nagrade grada Leskovca – medalje, za 2021. godinu.

Glumac Ivan Janković zaokružio je svečanost monologom o Leskovčanima na “Leskovačkom dijalektu”.

Check Also

Kompletno uređenje i asfaltiranje ulice Milutina Smiljkovića u Donjem Stopanju

Nakon vodovodne mreže koja je izgrađena prošle, ulica Milutina Smiljković u Donjem Stopanju kompletno je …

Оставите одговор