Svetski dan jabuke-voća koje doktore drži dalje od vaše kuće

Njena postojbina je Azija, a neka istraživanja dokazuju da je jabuka uzgajana još u mlađem kamenom dobu. Bogata je vlaknima i izuzetno korisna u ljudskoj ishrani. Zbog značaja po zdravlje, zasluženo je jedina voćka koja ima svoj dan

Jabuka je bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, pa štiti srce i krvne sudove, sprečava taloženje masti u jetri, reguliše nivo holesterola u krvi, smanjuje rizik od malignih oboljenja, kao što su rak debelog creva i pluća, poboljšava probavu. Njeni biološki aktivni sastojci budu relativno stabilni i očuvani čak i na temperaturi od nula stepeni.

Iako doktori preporučuju da se jede bar jedna jabuka dnevno, kod nas se ni taj minimum ne poštuje, budući da godišnje u proseku pojedemo po 14 kilograma ovog voća.

U svetu je poznato čak 7.500 sorti jabuka, a kod nas se najviše jedu zlatni i crveni delišes, ajdared, greni smit, jonatan, jonagold.

Najveći proizvođač jabuka je Kina, gde se uzgoji svaka druga jabuka u svetu. U Evropi su to Poljska i Italija, a u Srbiji se uzgaja na 20.000 hektara.

Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o jabukama:

1.Najveća plantaža jabuka Chazy Orchards je prvobitno zasađena 1920. godine

2. Najskuplje su jabuke Crni dijamant, čiji plod se prodaje po ceni od 7 do 20 dolara, i japanska Sekai Ichi, prodata za 21 dolar.

3. Najslađa je Fuji jabuka, koja pripada grupi najukusnijih, pored Honeycrisp, Pink Lady, Ambrosia i Cox’s Orange Pippin.

4. Najhrskavija je Swee Tango. Njene stanice su veće i to joj daje savršen lom i zvuk prilikom jedenja, zbog čega, sa svojih 79,1 decibela, drži Ginisov svetski rekord za najglasnije hrskanje.

5. Stablo jabuke iz semena može doživeti 100 godina.

6. Jabuku je u Evropu doneo Aleksandar Makedonski, sa svog puta u Kazahstan gde je pronašao patuljaste jabuke.

7. Strah od jabuke se zove Malusdomestikafobia.

Check Also

Saopštenje kabineta gradonačelnika u vezi zarada u kompaniji Jura

Kabinet gradonačelnika Leskovca reagovao je danas saopštenjem na pojedine tvrdnje o kompaniji Jura. Saopštenje prenosimo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *