Home / DOGAĐAJI / Svečani prijem za čuvenog Batu iz Vučja, dobitnika zlatnog znamenja za zasluge
hotel bell

Svečani prijem za čuvenog Batu iz Vučja, dobitnika zlatnog znamenja za zasluge

Danas je u Svečanoj sali grada Leskovca upriličen prijem za Bratislava Anđelkovića, Bate iz Vučja, kom je pripala zlatna medalja za zasluge ukazom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na Vidovdan u Palati Srbije.

Na konferenciji za medije govorila je dr Lidija Dimitrijević, zamenik gradonačelnika Leskovca, koja je ovom prilikom istakla da je on najbolji ambasador jednog grada.

„Čuveni Bata iz Vučja, poznati umetnik, se zlatnim znamenjem upisao na listu znamenitih Leskovčana na koje smo svi izuzetno ponosni. Bata je čovek koji je poznat van granica našeg grada, čovek koji je pravi virtuoz, kako na platnu, tako i na kamenu ili drvetu. Ali pre svega toga, on je divan čovek koji je uvek spreman da svakome pomogne i izađe u susret. Ove godine smo srećni što je Bata iz Vučja glavni „krivac“ što se za Leskovac nadaleko čuje, što konstantno promoviše naš grad, neguje našu kulturu i tradiciju, jer to od izuzetne važnosti za jedan narod, državu i društvo, za buduće generacije koje će znati da samo oni narodi i društva koji čuvaju i neguju svoju tradiciju, mogu računati na budućnost – kazala je Dimitrijevićeva.

Bratislav Anđelković je ovom prilikom istakao da Vidovdansko priznanje koje je dobio ne pripada samo njemu kao umetniku, već i svima nama, jer smo mi deo jednog tima.

“Odlazeći po ovu medalju, od mesta gde sam sedeo, pa do predsednika Vučića, retrospektivao sam od 1968. godine, pa do tog momenta i misli su mi prolazile vrlo munjevito kroz glavu. Ćutao sam, stvarao i iz nekog ćoška posmatrao, kako treperi Srbijom ono što radim. Mnogi ciklusi, poput „Kamen zemlje Srbije“, „Kamen drevnog snevača“, „Kuća kraj druma“, „Voda vodi kamenu sliku rodi“ i one minijature sa kojima sam jedan od vodećih minijaturista su me predstavile srpskom narodu i javnosti” – kazao je Bata iz Vučja, dodavši da je onog trenutka kad je dobio priznanje, pa u povratku do stolice na kojoj je sedeo, shvatio je da rodna gruda koja čuči u njegovom srcu sa njegovim delima, daje mu veću obavezu da duhovnost za našu zemlju poboljša kroz veći rad, istraje i da bude pravi predstavnik Srbije i svog kraja.

Gradonačelnik Leskovca je ovom prilikom poklonio Bati monografiju „Heroji i neimari“ zbog toga što je jedan od najboljih ambasadora kulture u našem gradu.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

Оставите одговор