Početna / DRUŠTVO / Svaki treći učenik u Srbiji doživeo neko uznemirujuće iskustvo na internetu
hotel bell

Svaki treći učenik u Srbiji doživeo neko uznemirujuće iskustvo na internetu

Internet nasilje – gorući problem današnjice! Svaki treći učenik doživeo uznemirujuće iskustvo.

Među decom i mladima sve više vlada nulta tolerancija prema nasilju, bilo da je ono fizičko, psihičko, socijalno ili elektronsko koje predstavlja gorući problem ove ere.

Po rečima raznih psihologa internet nasilje ima za cilj da uplaši, naljuti, osramoti, osobu koja je napadnuta. Kao posledica toga javlja se suicid kod mladih. Najzastupljenije je obljavljivanje sramotnih fotografija, pretnje, krađa profila…

Nesmemo zaboraviti da svako dete ima svoja prava, kako u realnom tako i u digitalnom svetu. Istraživanja pokazuju da čak 80% učenika koristi internet preko telefona i to uglavnom za zabavu i društvene mreže. Međutim svaki treći učenik u Srbiji doživeo je neko uznemirujuće iskustvo na internetu. U takvim situacijama,skoro četvrtina učenika nije razgovarala ni sa kim o svom problemu. Ignorisala je problem misleći da će nestati sam od sebe, ili je pak zatvorila prozor ili aplikaciju. Skoro trećina blokirala je osobu koja je uznemirava. Broj dece koja su često doživljavala uznemirujuća iskustva najveći je u uzrasnoj grupi 13-14 godina. Digitalno vršnjačko nasilje doživelo je 16% učenika, dok je 15% doživelo nasilje u interakciji uživo. Učenici znatno češće priznaju da su bili žrtve, nego da su sami vršili digitalno nasilje. Trećina ispitanih učenika u isto vreme je i trpela i vršila digitalno nasilje.

I ovo, kao i nekoliko ranijih istraživanja ukazuje nam na isprepletanost digitalnog nasilja i onog koje se dešava u interakciji licem u lice. Nasilje na internetu i nasilje uživo se često mogu dešavati uporedo, a ovo drugo ostavlja digitalni zapis koji može da posluži kao dokaz prilikom njenog zaustavljanja.

Iako nisu fizički izloženi telesnom bolu, internet nasilje predstavlja jedan novi nivo u čijem iskorenjenju moraju učestvovati kako roditelji tako i stručni radnici.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pogledaj takodje

Potvrđeno 85 novih slučajeva Korona virusa u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu i Bojniku

U prethodna 24 časa nastavljen je trend stabilizacije stanja ali i održavanja broja slučajeva na …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *