Home / DRUŠTVO / Sutra je Bogojavljanje: Po narodnom običaju u ponoć zamislite želju, tada se otvara nebo
hotel bell

Sutra je Bogojavljanje: Po narodnom običaju u ponoć zamislite želju, tada se otvara nebo

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra 19. januara proslavljaju Bogojavljanje.

Bogojavljanje spada u jedan od najvećih hrišćanskih praznika, pa shodno tome, razvili su se mnogi narodni običaji vezani kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

U našem narodu veruje se da se večeras u ponoć, pred Bogojavljenje, otvara nebo i Bog javlja ljudima. Čeka se ponoć, a tada uz molitvu treba izgovoriti želju.

U Bogojavljenskoj noći otvara se nebo i veruje se da se svaka želja može ispuniti. Tačno u ponoć treba pogledati u nebo i zamisliti želju.

Po Hrišćanstvu, 30. godine naše ere Isus Hristos je kao drvodelja živeo sa svojom majkom Marijom i njenim mužem Josifom, U svojoj tridesetoj godini Isus Hrist odlazi odlazi na reku Jordan da ga sveti Jovan Krstitelj krsti u reci Jordan. Ugledavši Isusa Hrista kako dolazi sv. Jovan Krstitelj reče „Gle jagnje Božije koje uzima na sebe grehove sveta“. Ovo je onaj za koga ja rekoh; „za mnom ide čovek, koji preda mnom postade, jer pre mene beše“. Po krštenju, a ono je obavljeno tri puta potapanjem i otpuštanjem (pogruženjem) u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov , a tada na rame Isusa slete na rame desno Sveti Duh u obličju belog goluba. Ovim krštenjem je Isus pokazao prisutnima da poštuje zakone proročke, nakon čega je početak Isus Hrist započeo svoju misiju, propoved, odabir „prostih i neukih“ zemljoradnika i ribara za svoje učenike Apostole.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije, do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara. U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se Bogojavljanska voda.

Običaj je da neudate devojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.

U reku se baca Časni Krst, a mladići se takmiče koji će prvi da stigne do njega. Za onog mladića koji prvi dopliva do njega veruje se da će imati sreće tokom cele godine.

Check Also

U Lebanu danas počinje Međuokružna smotra amaterskih pozorišta jugoistočne Srbije

Četrdeset prva Međuokružna smotra amaterskih pozorišta jugoistočne Srbije, pod pokroviteljstvom Opštine Lebane i Ministarstva kulture …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.