Početna / DOGAĐAJI / Strip serijal „Vekovnici“ objavljen u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji

Strip serijal „Vekovnici“ objavljen u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru organizovala je danas konferenciju za štampu povodom objavljivanja prvog albuma serijala „Vekovnici“ predavača u Leskovačkoj školi stripa Marka Stojanovića u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji.

„Vekovnici“ su serijal koji nosi epitet balkanskog već dugo jer je na njemu sarađivalo preko 200 strip autora sa prostora čitavog Balkana, ali je ove godine na dobrom putu da osvoji Balkan i u izdavačkom smilu, budući da je rimejk prvog albuma „Vekovnika“ objavljen u Hrvatskoj, Makedoniji i u Rumuniji, dok je u pripremi i izdanje u Grčkoj. Album „Rekvijem“ pisao je Stojanović a crtali su ga polaznik Leskovačke škole stripa Marko Nikolić koji je uradio četiri albuma za francuskog izdavača „Soleil“ (Solej) i jedan od najpoznatijih srpskih strip internacionalaca Dejan Nenadov, dok je naslovna strana delo rumunskog autora Dana Janoša, takođe angažovanog od strane francuskog izdavača „Delcourt“ (Delkur).

U Rumuniji je „Rekvijem“, kao prvi srpski strip album ikada publikovan toj zemlji, u luksuznom tvrdokoričenom izdanju objavila izdavačka kuća „AH, BD“ i propratila ga opsežnom kampanjom koja je čak uključivala i izradu serije majci sa motivima „Vekovnika“, što je rezultovalo time da je tiraž za svega par meseci rasprodat. „Revijem“ je potom serijalizovan u okviru „Strip Revije Večenjeg Lista“, i objavljen sa kolorom Aljoše Tomića u brojevima 67 i 68. „Strip Revija Večernjeg Lista“ je inače jedini strip časopis koji trenutno izlazi u Hrvatskoj – u pitanju je mesečnik koji se objavljuje od 2013. godine.

U Makedoniji je strip objavio izdavač „Strip Centar Makedonije“, a zanimljivo je da je objavljivanje izdanja u celosti finasiralo Ministarstvo Kulture ove zemlje koje je time direktno stalo iza ovog srpskog stripa i time u krajnje netipičnom gestu iskazalo puno poverenje prema za Makedoniju stranom izdanju. Potpisan je ugovor i sa izdavačem iz Grčke, pa će se „Rekvijem“ uskoro pojaviti i na Grčkom, a u toku su dogovori sa još jednim izdavačem iz Rumunije zainteresovanim da priredi drugo izdanje „Rekvijema“ na rumunskom jeziku, budući da je prvo u rekordnom roku nestalo s polica. „Vekovnici“ su prvi strip koji je u osamdeset-petogodišnjoj istoriji srpskog stripa napravio takav iskorak u regionu Balkana.

Serijal „Vekovnici“ je počeo sa izlaženjem 2006. godine a do sada je objavljeno 11 albuma serijala kao i 3 albuma podserijala „Beskrvni“. Serijal je takodje objavljivan u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Češkoj i Velikoj Britaniji, a izlagan širom Srbije, kao i u Sofiji i Slivenu (Bugarska), Laktašima (Bosna i Hercegovina), Herceg Novom (Crna Gora) i Moskvi (Rusija). „Vekovnici“ su do sada osvojili preko 20 priznanja u zemlji i inostranstvu, među kojima je i nagrada za najbolje domaće izdanje 62. Međunardnog salona knjiga, Grand Prix-ovi međunarodnih salona u Beogradu i Velesu, i mnoge druge. Vodeći strip teoretičar današnjice, Britanac Pol Gravet, autor kultne knjige „1001 strip koji morate pročitati u životu“ je 2012, 2013, 2016 i 2017. godine albume „Vekovnika“ svrstao u svoj godišnji izbor najboljih stripova na svetu.

Pogledaj takodje

Širom Beograda postavljeni bilbordi za najavu jubilarne 30. „Roštiljijade“

Širom Beograda postavljeni su bilbrodi na kojima je istaknuta najava jubilarne 30. Roštiljijade. Ovogodišnja “Roštiljijada” …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *