hotel bell

Štednja energije: Država i Grad finansiraju zamenu dotrajale stolarije u porodičnim domaćinstvima

Novi zakoni u energetskom sektoru donose niz novina koji se odnose na uštedu energije i koji će omogućiti građanima da sami mogu da proizvode električnu energiju i samim tim imaju niže račune, ali i zamenu dotrajale stolarije koja će se finasirati iz različitih fondova.

“Novim zakonom o energetskoj efikasnosti osnivamo upravu kroz koju ćemo omogućiti građanima da u različitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata u svojim domovima, pri čemu će 50 odsto ići od uprave, države i grada, a 50 odsto će obezbediti građani – kazala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, u pitanju nije samo novac iz budžeta, već i iz raznih fondova, a procedura će biti veoma jednostavna jer nije cilj da građani gube vreme po šalterima prikupljajući dokumentaciju, već da što pre zamene stolariju.

“Hoćemo da omogućimo da na svaki krov kuće i stambene zgrade mogu da se postave solarni paneli. Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela nje, zatim okvirni projekat za solarne panele, koji se potom priključuju na postojeće instalacije u objektu, i na taj način će doći do uštede električne energije – pojasnila je Mihajlovićeva.

Inače, Grad Leskovac je u prethodnom periodu izdvajao značajne investicije u ovu oblast kada su u pitanju pre svega škole, gde su bila velika ulaganja u oblast energetske efikasnosti.

Check Also

U petak i subotu polaganje probnog završnog ispita

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će učenici osmog razreda osnovne škole …

Оставите одговор