Home / DRUŠTVO / Šta su proteini i u kojim namirnicama ih najviše ima?
hotel bell

Šta su proteini i u kojim namirnicama ih najviše ima?

Proteini su jedni od esencijalnih nutrijenata potrebnih ljudskom organizmu za optimalno funkcionisanje. 

Sigurni smo da ste ovu rečenicu pročitali ili čuli nekoliko desetina puta. Međutim, neretko se sve završi na njoj, bez daljeg objašnjenja zašto su proteini značajni za naš organizam.

U narednim redovima objasnićemo vam ulogu proteina u ljudskom organizmu, navešćemo namirnice bogate proteinima i pisati o optimalnoj količini belančevina na dnevnom nivou. 

Proteini – esencijalni nutrijenti za ljudski organizam 

Proteini su smešteni u svakoj ćeliji našeg organizma. 

Upravo ova činjenica svedoči o značaju ovog nutrijenta u svakodnevnoj ishrani čoveka. Izuzev toga što su važan gradivni element, belančevine se ističu po nekoliko značajnih funkcija: strukturna, skladišna, transportna, katalitička, kontraktilna, odbrambena, signalna i modulaciona. 

U skladu sa tim kao glavne uloge preteina izdvajaju se: učestvovanje u izgradnji mišićne mase i povećavnju snage mišića, učestvuju u proizvodnji hormona, pružaju energiju organizmu, smanjuju osećaj gladi i ubrzavaju metabolizam. 

Proteini su omiljeni nutrijenti profesionalnih sportista, ali i onih koji se rekreativno bave najraznovrsnijim fizičkim aktivnostima. Upravo tako, u ishrani svakog sportiste može se naći šejk sa proteinom koji je izuzetno ukusan, te je idealan za užitak između obroka. 

Ovde ne smemo da izostavimo činjenicu da za razliku od masti i ugljenih hidrata, naše telo ne skladišti proteine, te je veoma važno unositi ih svakodnevno, u preporučenim količinama.

Optimalan dnevni unos proteina – od čega zavisi koliko belančevina vam je neophodno 

O optimalnom dnevnom unosu proteina postoje prilično oprečna mišljenja, kako među neiskusnim pojedincima, tako i među stručnjacima. Ljudi se razlikuju po polu, uzrastu, telesnoj masi, imaju različite ciljeve koje žele da postignu ishranom i upražnjavaju različite aktivnosti. Unos proteina treba uskladiti upravo u zavisnosti od navedenih faktora. 

Ipak, možemo govoriti o okvirnom dnevnom unosu proteina. Na kilogram telesne mase treba uneti 0,8 g – 1 g proteina. Dakle, osobe koje primera radi imaju 60 kg treba da unesu od 48 g do 60 g proteina dnevno.

Oni koji se bave sportom mogu uneti i do 2 g proteina na kilogram telesne mase, dok je za osobe koje žele da smršaju savet da se konsultuju sa nutricionistom koji će im dati preporuku za unos proteina kao i drugih nutrijenata. 

Preteras unos belančevina može rezultirati probavnim smetnjama i usporenim varenjem, pa kao što je slučaj i sa drugim makronutrijentima, treba biti umeren.

Ovde ćemo razjasniti čestu nedoumicu mnogih oslanjajući se na primer. Kada se na vašem tajiru nađe jedno veće jaje, njegova težina može ići i do 50 g. Međutim, ono sadrži 6 g proteina. 

S obzirom na to da ne možete znati tačnu gramažu proteina u svakoj namirnici, potražite aplikacije koje će vam pomoću u računanju, te sa lakoćom kreirajte naviku optimalnog dnevnog unosa proteina. 

Izvori proteina – koje namirnice su bogate belančevinama

Došli smo do pitanja koje je centar interesovanja mnogih – Koje namirnice su najbolji izvor proteina? 

Jaja, mlečni proizvodi, belo meso, riba, mahunarke i orašasti plodovi ističu se kao najbolji izvori proteina. Takođe, pomenućemo i karfiol, brokoli i prokelj kao povrće koje sadrži brojne vitamine i minerale, vlakna i belančevine. Naravno, kako cilj ishrane nije samo unos proteina, već i dopremanje drugih nutrijenata, ali i priprema hrane na zdrav način, vodite računa i o ovim segmentima. 

S obzirom na to da ishrana treba da bude izbalansirana, uz neophodnu dozu proteina unesite zdrave ugljene hidrate i masti.

U redovima iznad pomenuli smo i proteinski šejk, napitak posebno pogodan za sve one koji žele da obezbede svom organizmu protein iz mlečnih izvora. 

Šta je ono što ovaj protein razlikuje od drugih?

Mlečni protein se apsorbuje postepeno, pa se na taj način mišići konstantno snabdevaju amino-kiselinama. Snaga i energija traju duže, što su posebno važne stavke u dnevnoj rutini rekreativaca. Na tržištu možete pronaći protein šejk optimalne količine belančevina, bez dodatih šećera, ako je vaš cilj da vodite računa o unosu ugljenih hidrata.  

Naš predlog je da unos proteina rasporedite tokom dana, a da izbegnete konzumiranje tokom jednog obroka. Kada “podelite doze” proteina olakšaćete proces varenja želucu, ali i dopremiti energiju organizmu tokom čitavog dana.  

Poznato je da je doručak obrok koji treba da bude sadržajan i jak, te prvi jutarnji obrok može obilovati proteinima. Na ovaj način ćete duže biti siti i obezbediti preko potrebnu energiju za dnevne obaveze koje slede. 

Za užinu odaberite šaku orašastih plodova, a vaš izbor može biti i proteinski šejk koji je izuzetno praktičan za konzumiranje gde god da se nalazite.Nadamo se da ste se čitanjem našeg teksta upoznali sa funkcijama proteina u ljudskom organizmu, te da ste saznali koje namirnice su bogate ovim makronutrijentom i koliko vam je proteina neophodno tokom dana. Upustite se u pripremu namirnica i svakodnevno obezbedite neophodnu dozu proteina uz  uživanje u zdravim i ukusnim obrocima!

/PR/

Check Also

Rode odmarale, Hitna pomoć imala 17 kućnih poseta i 46 pregleda

Rode su odmarale u danu za nama. Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 časa u …

Оставите одговор