hotel bell

Srpski pokret Dveri: EPS da plati uređaje ako želi da ih preuzme od građana

Srpski pokret Dveri održao je konferenciju za medije na kojoj je glavna tema bila Elektroprivreda Srbije koja je ovih dana poslala ugovore potrošačima u Leskovcu o preuzimanju strujomera.

Kako tvrde u Dverima, ovim ugovorima je predviđeno da EPS preuzme merni uređaj, razvodnji orman, priključni vod i opremu korinika sistema i to potpuno besplatno, a iz ove stranke pitaju da li je sve to priprema za prodaju Elektroprivrede Srbije.

Funkcioner Dveri Predrag Mitrović je naglasio da se pod izgovorom efikasnosti kontrole mrernih uređaja građanima uzima nešto za šta su građani prilikom registracije korisnika sami plati od 200 do 1.000 evra.

-Dolazimo do zaključka da EPS radi nešto što nije u skladu sa zakonom ili u skladu sa logikom. Ako nije u skladu sa zakonom, a nije, bilo bi logično da se na osnovu načela obligacionog prava naše zemlje i to autonomije ugovaranja (član 10. Zakona o obligacionim odnosima), ravnopravnost strana (član 11), savesnost i poštenje (član 12), zabrana zloupotrebe prava (član 13), zabraba stvaranja i iskorišćenja monopolističkog položaja (član 14), EPS obaveže da, ako želi nešto ovako da uradi, to i plati. Ti priključci su im već plaćeni, jer je EPS tako tražio kao uslov za priključenje, tako da, ako ih želi, sada treba oni da plate – rekao je Predrag Mitrović na konferenciji za medije.

Mitrović kaže da bi svaki građanin sam trebao da odluči šta da radi sa dokumentom koji je dobio, ali i naglasio da EPS nema ni Ustavno ni zakonsko pravo da otme nešto što su građani već platili.

-Ovo je prvi korak jedne igre gde ulazimo u fazu gde će pritisci na privredu i građane od strane EPS-a da se prihvate ugovori biti sve žešći, da će se povećati pritisci od strane Vlade na EPS da insistira na potpisivanju ugovora i pritisci MMF-a na Vladu Srbije i EPS da ovaj posao završe, kako bi neko od stranaca, pre svega Nemci koji su najzainteresovaniji za kupovinu, kupili jedan od strateški najvažnijih resursa Srbija. To je jedan od uslova kako bi kupac EPS-a imao relaciju samo sa državom, dok bi ovako imao i još neke koji bi smetali i njih treba da eliminiše EPS – naglasio je Predrag Mitrović, funkcioner Dveri na današnjoj konferenciji za medije.

Check Also

Treće mesto za Tanju Antić u disciplini sportskog hodanja

Ovog vikenda 28/29 januara 2023. god u Beogradu je održano Prvenstvo Srbije u dvorani za …

Оставите одговор