Početna / DOGAĐAJI / „SPUTNIK V“: Rusija prva u svetu registrovala vakcinu protiv Korone – Putin rekao da je i njegova ćerka primila novu vakcinu

„SPUTNIK V“: Rusija prva u svetu registrovala vakcinu protiv Korone – Putin rekao da je i njegova ćerka primila novu vakcinu

Prva na svetu registrovana vakcina protiv virusa korona nazvana je „Sputnjik V“ po analogiji sa lansiranjem prvog veštačkog Zemljinog satelita 1957, navodi se na zvaničnom sajtu vakcine.

„‘Sputnik I’ je intenzivirao svemirska istraživanja u celom svetu. Nova ruska vakcina protiv kovida 19 stvorila je takozvani ‘trenutak Sputnjika’ za svetsku zajednicu. Zahvaljujući ovom poređenju, vakcina je dobila naziv ‘Sputnjik V’“, navodi se u objašnjenju naziva vakcine.

Takođe se dodaje da je Ministarstvo zdravlja Rusije 11. avgusta registrovalo rusku vakcinu na bazi adenovirusa i tako postalo prva registrovana vakcina protiv novog virusa korona SARS-COV-2 na tržištu.

„Ovaj veb sajt napravljen je za širenje detaljnih i ažurnih informacija o vakcini ‘Sputnjik V’ i za borbu protiv kampanje dezinformacija o vakcini koja je pokrenuta u mnogim međunarodnim medijima“, dodaje se u saopštenju.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svetu vakcina za prevenciju kovida 19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

PUTINOVA ĆERKA PRIMILA VAKCINU

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je jedna od njegovih ćerki primila vakcinu protiv virusa korona.

„Jedna od mojih ćerki je primila takvu vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan nešto iznad 37 i to je to“, rekao je Putin na sednici vlade gde je objavljeno da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv kovida 19.

Izvor: Sputnik Srbija

Pogledaj takodje

Srpska PREMIJERA filma „KONCENTRIŠI SE, BABA“ sa Mirom Banjac na festivalu LIFFE

Film „Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice i sa legendarnom Mirom Banjac …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *