Početna / DRUŠTVO / Sporazum Grada Leskovca i JP „Srbijavode“ o izgradnji dela korita Tulovske reke

Sporazum Grada Leskovca i JP „Srbijavode“ o izgradnji dela korita Tulovske reke

U svečanoj sali Grada Leskovca danas je potpisan Sporazum o izgradnji korita Tulovske reke.

Tulovska reka decenijama predstavlja pretnju i opasnost u vreme velikih padavina i visokih voda, a prilikom izlivanja je znala da napravi i veliku materijalnu štetu, kako na domaćinstvima tako i na poljoprivrednim gazdinstvima.

-Grad Leskovac aktivno učestvuje u odbrani od poplava ali i na saniranju štete koja nastaje. Sila prirode je nešto čemu se ne može niko suprotstaviti ali svojim delovanjem možemo da radimo na prevenciji i da na minimum svedemo opasnost i posledice koje mogu nastati usled vremenskih nepogoda. Lokalna samouprava sprovela je detalnu analizu i locirali smo kritične tačke na ukupnoj dužini vodotokova od oko 50 kilometara. Za te namene Leskovac je izdvojio 30 miliona dinara i zahvaljujući tome smo probleme od izlivanja i poplava smo sveli na minimum. Imamo veliku podršku i od Javnog vodoprivrednog preduzeća Srbijavode koje ulaganjem oko 200 miliona dinara uradilo sanaciju korita Južne Morave, Jablanice, Veternice i drugih vodotokova prvog reda. Danas potpisujemo sporazum koji će rešiti jedan od probema koji su ostali na teritoriji Grada eskovca, a reč je o Tulovskoj reci od koje stradaju u manjoj ili većoj meri stanovni sedam sela. Uglavnom su to stanovnici seža Žižavica, Badince, Gornji i Donji Bunibrod i Mala i Velika Grabovnicam a u vreme najvećeh poplava oštećeno je i više od 5.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Vrednost ugovora je 40 miliona dinara, od toga je učešće grada 50 odsto. Leskovac je uradio i eksproprijaciju i za te namene je uloženo još 25 miliona, tako da je ukupna vrednost projekta 65 miliona dinara – rekao je na konferenciji za medije poodom potpisivanja sporazuma gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Potpisivanje ugovora Grada Leskovca i Srbijavode

Publicerat av Dnevnik Juga Onsdag 17 april 2019

U ime „Srbijavoda“ sporazum je potpisala Dragana Simić, rukovodilac Vodoprivrednog centra Niš.

JVP „Srbijavode“ je nadležno za područje cele Srbije, za vodotok prvog reda. Za područje Leskovca nadležan je VPC „Morava“ iz Niša i mi smo se do sada trudili i uložili smo velika sredstva i napore kako bismo radili na regulaciji vodotoka prvog reda. Posebno sam zadovoljna i srećna što je Grad Leskovac na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Cvetanovićem prepoznao naše zalaganje i značaj zajedničkog ulaganja na rešavanju svih ostalih problema i vodotoka drutog reda, i to je rezultiralo ovim sporazumom,a u krajnjoj liniji rezultiraće zaštitom Grada Leskovca i okoline i stanovništvom Leskovca od velikih voda i na vodotokovima prvog i drugog reda – naglasila je Dragana Simić.

Pogledaj takodje

U Velikoj Sejanici završena izgradnja objekta Mesne zajednice i ambulante – Grad uložio 2,5 a sami meštani 4 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je danas prilikom posete Velikoj Sejanici i novi, kompletno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *