Početna / DRUŠTVO / SPOJ TEORIJE I PRAKSE: U Vlasotincu zaživelo dualno obrazovanje

SPOJ TEORIJE I PRAKSE: U Vlasotincu zaživelo dualno obrazovanje

Zakon o dualnom obrazovanju koji će se primenjivati od 1. septembra i primena dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi u Vlasotincu bili su teme juče održane konferencije u ovoj ustanovi obrazovanja.

U okviru programa konferencije „Tehnička škola u privredi“ koja je organizovana za direktore i profesore Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Niškog i Topličkog okruga, učesnici skupa posetili su kompanije Gruner , Elrad WS-S i IGM Mladost u Vlasotincu, u kojima je u okviru dualnog obrazovanja organizovana obuka jednog broja učenika Tehničke škole.

Po rečima Milivoja Đorđevića, direktora Tehničke škole, program dualnog obrazovanja u ovoj školi sprovodi se već tri godine.

Učesnici konferencije najpre su obišli Gruner i radionicu u kojoj se vrši obuka osam učenika koji se školuju za industrijskog mehaničara. Ivan Đikić, učenik trećeg razreda sa pomenutog smera kaže da je u ovoj firmi stekao dragocena znanja i iskustva koja svakako ne bi mogao da nauči samo iz udžbenika u školskoj klupi.

Nikola Ranđelović, takođe učenik trećeg razreda je istakao značaj stečenog iskustva koje dobija tokom prakse u trajanju od osam dana mesečno. Svi učenici su zadovoljni zbog sigurnosti koju kompanija Gruner nudi obezbeđujući stalni posao za njih nakon završetka škole.

Bojan Davinić, šef proizvodnje i mentor učenika je istakao da je kompanija Gruner omogućila praksu učenika u radionici na najsavremenijim mašinama i da će oni nakon završetka školovanja biti spremni da samostalno i kvalitetno obavljaju poslove iz svoje struke u ovom preduzeću.
Po rečima profesora Jovice Ilića, koordinatora praktične nastave, učenici su vrlo odgovorni, dodatni motiv za njihovo zalaganje na poslu im pruža novčana nadoknada koju im Gruner isplaćuje kao i mogućnost da se ovde zaposli svih osam učenika nakon završetka školovanja.

Koordinator stručne nastave, profesor Srboljub Miljković je rekao da učenici prvog razreda praktičnu nastavu obavljaju u radionicama škole, dok su u drugoj i trećoj godini raspoređeni u jedanaest preduzeća što im daje mogućnost da pored prakse, steknu radne navike, zarade džeparac i upoznaju lokalne firme.

U kompaniji Elrad WS-S, koja se bavi proizvodnjom električne opreme za motorna vozila, mentor učenika Igor Mirčić je istakao da praksu obavlja sedam učenika drugog i trećeg razreda i da će najbolji od njih dobiti posao nakon završene srednje škole.

„Za učenike je veoma važno što su dobili priliku da se upoznaju sa radom u kompaniji i što tačno znaju kakvi ih poslovi očekuju. Pored veština i znanja koja kod nas stiču tokom dvogodišnje prakse, deci obezbeđujemo uniforme, topli obrok i novčanu nadoknadu što ih motiviše da redovno dolaze i odgovorno rade“, dodao je Igor Mirčić.

Gosti Tehničke škole potom su obišli učenike koji praksu obavljaju u ogranku IGM „Mladost“ u Vlasotincu, koja je jedan od najvećih proizvođača građevinskog materijala u regionu i ima svoje pogone u Leskovcu, Vlasotincu, Maloj Plani i Stalaću.

U ovoj kompaniji praksu obavljaju učenici koji su se opredelili za područja rada: industrijski mehaničar, bravar zavarivač i mehaničar motornih vozila. Direktor ogranka Aleksandar Nikolić je ovom prilikom istakao da deca imaju priliku da praksu obavljaju na savremenim mašinama. Stečena znanja i veštine u ovom preduzeću čak im pomažu da se spremaju za najviši nivo takmičenja u zemlji iz svoje struke.

Dušan Anđelković, koji praksu obavlja kao budući metalostrugar i Jovan Kostić, budući bravar zavarivač uskoro će učestvovati na republičkom takmičenju u Novom Sadu. Prošle godine njihov godinu dana stariji školski drug Stefan Cvetković je na državnom takmičenju osvojio osmo mesto.

„Već pravimo dogovore sa školom za sledeću godinu. Neki od učenika će praksu moći da obavljaju i u našem pogonu u Leskovcu. Ovaj način obavljanja stručne prakse ima višestruku korist za učenike i naše preduzeće. Učenici dobijaju mogućnost da stiču konkretna i praktična znanja a firma mogućnost da kasnije uposli stručni kadar“, dodao je direktor Aleksandar Nikolić.

Direktori i profesori tehničkih škola iz pet okruga ovog dela Srbije su se složili da se dualno obrazovanje u Tehničkoj školi u Vlasotincu sprovodi na najbolji mogući način i da je saradnja sa privrednim kompanijama na najvišem nivou, a sve to je dobar primer kako se model dualnog obrazovanja može primeniti u drugim stručnim školama i sredinama.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Knjiga Radosnica za majke u Lebanu

Predsednik opštine Lebane upućuje svim majkama čestitku i knjigu Radosnicu , u koju će se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *