Početna / DRUŠTVO / SPASIMO KUTURU : Apel umetnika, muzičara, glumaca i svih drugi koji se bave kulturom da se sagledaju kroz neke od mera Vlade

SPASIMO KUTURU : Apel umetnika, muzičara, glumaca i svih drugi koji se bave kulturom da se sagledaju kroz neke od mera Vlade

Pisanim apelom pod nazivom: SPASIMO KULTURU, članovi 50-ak organizacija, asocijacija, udruženja, portala, agencija, ustanova i ostalih pravnih subjekata iz oblasti kulture, revoltirani odlukom Vlade da se paketom pomoći ovom sektoru ne nameni nijedan dinar , zahtevaju da se umetnici, muzičari, glumci i svi drugi koji se bave kulturom i od nje žive , sagledaju kroz neke od mera.

Smatramo da je ova odluka krajnje licemerna, naročito imajući u vidu da se to dešava  u vreme kada cela Srbija sa oduševljenjem uživa pozornišnim predstava za decu i odrasle, u operama i baletima Narodnog pozorišta i koncetima Beogradske filharmonije, besplatnim filmovima, restauriranim verzijama domaćih filmskih klasika, virtuelnim turama po muzejima, knjigama i koncetima koji nam muzičari svaki dan priređuju iz karantina, online filmskim festivalima, ističe se u zahtevu.

Kultura i kreativne industrije su vrlo snažno pogođene pandemijom  i prema procenama stručnjaka, oporavljaće se godinama.

Imajući u vidu da kreativne industrije čine 7,1% domaćeg BDP-a, kao i  to da u kulturi radi više od 100.000 ljudi u 30.000 registrovanih preduzeća, od Vlade Republike Srbije i svih nadležnih organa zahtevamo da ovu oblast označi kao prioritetnu za mere pomoći, da se u finansijskom paketu jasno opredeli fond za kulturu, kao i da se državni budžet za ovaj sektor poveća.

Potpisnici zahteva traže da se kriza u sektoru  kulture, event i kreativnoj industriji  rešava kroz duži niz godina, kao i da se malim i srednjim preduzećima omogući odlaganje plaćanje PDV-a  i kreditiranje pod povoljnijim uslovima.

Zaposlenima u kulturi takodje treba isplatiti tri minimalne zarade,  na ulaznice treba smanjiti PDV, a porez ukinuti na sve kulturne dogadjaje do kraja naredne godine. Firme koje podržavaju kulturu kroz sponzorstva, treba osloboditi poreza na davanja, a država mora što hitnije da izradi strategiju za rešavanja statusa slobodnih umetnika i muzičara, zahteva se u apelu za pomoć kulturi.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Na otvorenom prostoru dozvoljeno okupljanje do 1.000 ljudi, u zatvorenom do 100 ljudi

Ministar zdravlja doneo je naredbu o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *