Početna / DRUŠTVO / Sezona slava- Šta treba znati?

Sezona slava- Šta treba znati?

Miholjdan,Tomin dan,Sveta Petka,Sveti Luka sledeći je Mitrovdan. Sezona krsnih slava je u jeku a ovaj običaj koji Srbi prenose s kolena na koleno upisan je zvanično u Registar kulturnog nasleđa Unesca.

Šta treba znati o slavama ?

Naš narod obeležava više od 80 krsnih slava. Najrasprostranjenija je Sveti Nikola koju slavi skoro svaka druga kuća. Sledeća je Sveti Aranđel zatim Sveti Jovan ,Sveti Stefan , Djurdjevdan. Slavska trpeza se razlikuje od kraja do kraja i u zavisnosti od posta ona moze biti posna ili mrsna, ali bez sveće,pogače, žita i vina se nijedna ne obeležava.

Sam čin proslavljanja slave sastoji se iz tri rituala: blagosiljanje trpeze, ispijanje u slavu i rezanje  kolača.

Blagosiljanje trpeze vrši sveštenik ili ugledni gost na taj način što svi gosti ustanu i pomole se za dobrobit domaćina, sveštenik okadi sveću, ikonu, sebe i goste i posle ovog običaja domaćica pristavlja jelo. Ispijanje vina u čast sveca je najsvečaniji deo slave. Domaćin i gosti ispijaju vino uz svečane molitve i zdravice. Zdravice su namenjene kako svecu tako i domaćinu  ali i svim prisutnim za slavskom trpezom. Rezanje kolača je kod Srba najvise rasprostranjeno. Kolač se okrene na naličje i reže u obliku krsta a zatim se polije vinom uz pesmu sveštenika Slava Tebja Hriste Bože. Suština krsne slave je da domaćin u svojoj kući obavi dve dužnosti – da se pomoli za zdravlje živih ukućana (prinoseći vino) ,da pomene upokojene i da prima goste namernike.

U narodnim običajima se mnogo toga promenilo ali se slava i dalje čuva kao najveća svetinja našeg naroda.

Pogledaj takodje

Održana redovna sednica skupštine opštine Medveđa

U prostorijama Kulturnog centra, 18. marta 2018. godine, održana je 24. sednica Skupštine opštine Medveđa, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *