Početna / DRUŠTVO / SEVAP za lepše Vlasotince
hotel bell

SEVAP za lepše Vlasotince

Odavno se izraz SEVAP ukorenio kod nas, pa se neretko može čuti da je sevap nahraniti gladnog čoveka iako ga ne poznaješ, ostaviti neku garderobu u Crveni krst, zasaditi drvo, ustupiti mesto starijim ljudima u autobusu… Ova reč potiče iz turskog govornog područja u značenju pomoći nekome kome je pomoć zaista potrebna.

Grupa mladih Vlasotinčana je tako rešila da svom novoformiranom udruženju da naziv SEVAP i da ,shodno imenu udruženja, cilj bude organizovanje humanitarnih akcija, unapređenje kvaliteta života građana, zaštita i poboljšanje životne sredine, razvoj ekološke svesti, promovisanje dobrih ideja.

„ Tim SEVAPA čine mladi ljudi, a zvanično postojimo od avgusta meseca. Ovo je dobrovoljna organizacija, a parola nam je „Voditi primerom“. Do sada smo imali već nekoliko akcija, nadamo se da ćemo i ubuduće imati prilike da radimo na projektima pozitivnim za naš grad. Saznali smo da je Vlasotince još 1912. godine imalo Društvo za uređenje i ulepšavanje grada, čiji su ciljevi i danas aktuelni. Vodeći se time na gradskom šetalištu pored Vlasine smo oslikali murale „Vlasotinački sinovi“, zajedno sa Udruženjem građana EKO Vlasina obeležili smo Svetski dan čišćenja akcijom u kojoj je učestvovalo više od 50 volontera, a čistilo se na nekoliko lokacija u gradu. Ovih dana smo na šetalištu pored reke postavili drvene table sa citatima poznatih pisaca, filozofa i mislilaca. Sličan projekat rađen je i ranije ali su table ubrzo bile uništene pa smo rešili da obnovimo projekat i ponovo ulepšamo svoj grad. Na projektu je radilo dvanaestoro mladih ljudi, a danima se radilo na izradi ovih tabli kao i celom projektu obnavljanja citata i svim propratnim aktivnostima. Mi verujemo u ispravnost naših namera, kao što verujemo da će nas ljudi u tome podržati. Pored ulepšavanja šetališta, cilj projekta je i da se Vlasotinčani upoznaju sa mislima najvećih umova, a samim tim i sa lepom pisanom rečju“, kažu potpredsednici Udruženja mladih SEVAP Nemanja Živković Kopča i Slobodan Radulović, i dodaju:

„ Živeći u vremenu u kome je itekako potrebno da se razvija pre svega ekološka svest o očuvanju životne sredine planiramo da na pešačkoj stazi pored Vlasine posadimo crveni hrast. To je kvalitetno dekorativno drvo i u mnogim gradovima gaji se u zelenim površinama. Pozvaćemo javna preduzeća i ustanove da se pridruže i zasade po jedan hrast jer samo zajedno našu varošicu možemo učiniti lepšom na dobrobit svih nas. Ideja imamo puno ali nećemo žuriti“.

Izvor: kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Neizvestan povratak u školske klupe!

U skladu sa preporukama Kriznog štaba sa sednice održane 5. marta 2021. godine, doneta je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *