Saveti za nove vozače koji su kupili potpuno novi auto

Upravo ste položili vozački ispit i priuštili sebi potpuno novi auto koji ste oduvek želeli da imate! Ovo je želja koja se retko kome ispunjava i zaista treba da uživate. Međutim, trebalo bi da u isto vreme budete svesni nekih činjenica kada je saobraćaj u pitanju. Vožnja jeste divna i izuzetno korisna veština, ali je u isto vreme i ogromna odgovornost. Zato pre nego što sami autom krenete na komplikovane saobraćajnice i kroz gradsku gužvu, potrudite se da dobro uvežbate vožnju. Ukoliko je potrebno, nakon polaganja vozačkog ispita, uzmite još nekoliko privatnih časova sa instruktorom. Pređite sa njim najvažnije puteve i to automobilom koji ćete kasnije sami voziti. Na taj način ćete se osećati sigurnije i brže ćete steći naviku da vozite bezbedno ali i opušteno u isto vreme. Ali, hajde da se vratimo potpuno novom automobilu koji je sada u vašem vlasništvu.

Evo šta treba da znate kada ste novi vozač i imate tu sreću da posedujete auto koji je tek izašao iz fabrike.

Upoznajte se sa vozilom

Prvo i osnovno, pre nego što sednete za volan i krenete na duži put, upoznajte se sa svojim novim automobilom. Proučite priručnik proizvođača kako biste saznali sve o karakteristikama, kontrolama i sigurnosnim funkcijama automobila. Upoznajte se sa sistemima poput ABS-a, kontrole stabilnosti i vazdušnih jastuka. Osim toga, naučite kako funkcionišu svetla, brisači i druge osnovne kontrole. Istražite funkcionalnosti i karakteristike najvažnijih delova automobila. Možete da se informišete i o mogućnostima nabavke rezervnih ili da samo saznate koliko koštaju. Na primer, unesite u pretraživač: alternator cena za automobil vaše marke i saznaćete nešto više o budućim opcijama, ukoliko do njih nekada dođe.

Šta je važno za održavanje vašeg automobila

Redovno održavanje je ključno za dugotrajnost vašeg novog automobila. Pridržavajte se rasporeda za servisiranje koji preporučuje proizvođač. Održavanje obuhvata zamenu ulja, filtera, provere guma, kočnica i drugih važnih sistema. Takođe, redovno proverite nivoe tečnosti u automobilu, kao što su ulje, antifriz i tečnost za pranje stakla. Proverite i pouzdane distribitere delova za automobil vaše marke i gde se mogu pronaći, bilo da su to auto delovi Beograd, Novi Sad, Niš, kragujevac ili neki drugi grad.

Poštujte zakone o saobraćaju

Uvek poštujte saobraćajne propise, uključujući ograničenja brzine, znakove i semafore. Usklađenost sa zakonima o saobraćaju ne samo da povećava vašu sigurnost, već i smanjuje rizik od dobijanja kazni. Budite posebno pažljivi u zonama škola i u područjima sa puno pešaka.
Pošto ste novi vozač, može vam delovato primamljivo da isprobate sve mogućnosti vašeg novog automobila. Ipak, važno je biti strpljiv i oprezan. Izbegavajte nagle manevre, agresivnu vožnju i druga rizična ponašanja. Usvojite navike bezbedne vožnje kako biste smanjili rizik od saobraćajnih nezgoda.

Isprobajte novu tehnologiju i održavajte unutrašnjost auta

Mnogi novi automobili dolaze opremljeni najnovijom tehnologijom, poput sistema za pomoć pri parkiranju, navigacijskog sistema i povezivanja sa pametnim telefonima. Iako su ove funkcije korisne, nemojte se oslanjati previše na njih. Uvek budite fokusirani na put i situaciju oko sebe.
Ne zaboravite i da unutrašnjost automobila uvek držite u urednom i čistom stanju. Redovno brišite prašinu, izbacujte smeće, čistite auto patosnice i trudite se da vaš auto prijatno miriše.

Oprezno sa gorivom

Novi automobili obično imaju bolje performanse u pogledu potrošnje goriva, ali važno je i dalje biti pažljiv. Redovno proveravajte nivo goriva i pazite da ne dopustite da se rezervoar potpuno isprazni, jer to može oštetiti motor. Takođe, vozite efikasno i ekonomično kako biste smanjili potrošnju goriva.

Budite pripremljeni za hitne situacije

Bez obzira na to koliko pažljivo vozite, uvek postoji mogućnost neočekivanih situacija na putu. Držite osnovnu opremu za hitne situacije u automobilu, uključujući rezervni točak, alat za zamenu točka, prvu pomoć i signalizacione uređaje. Takođe, imajte na umu brojeve za hitne slučajeve i znajte kako ih kontaktirati u slučaju potrebe.

Uživajte u vožnji

Na kraju, ne zaboravite da uživate u iskustvu vožnje vašeg novog automobila. Vožnja može biti zadovoljstvo, posebno kada imate novi automobil koji pruža udobnost i savremene performanse. Budite odgovorni, ali takođe iskoristite sve prednosti koje novi automobil pruža.

Praćenje ovih saveta pomoći će vam da se osećate sigurnije i samopouzdanije dok vozite svoj potpuno novi automobil. Uživajte u putovanju i ostanite sigurni na putu!

Check Also

Nagrađeni najbolji mladi harmonikaši

Na memorijalnom takmičenju mladih harmonikaša iz svih krajeva naše Republike koje nosi naziv našeg proslavljenog …