Sajam zapošljavanja u Leskovcu okupio 16 poslodavaca i više stotina nezaposlenih

Leskovačka Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, organizovala je danas u Leskovačkom kulturnom centru, 27. sajam zapošljavanja, prvi u ovoj godini.

Učestvovalo je 16 poslodavaca sa područja Jablaničkog okruga iz oblasti tekstilstva, prehrambene i prerađivačke industrije, građevinarstva, ugostiteljstva, trgovine i osiguranja, kojima je potrebno ukupno 150 radnika različitih profila zanimanja.

Prisutne je pozdravio direktor leskovačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Dejan Stanković, koji je rekao da su sajmovi zapošljavanja najpogodnija prilika da nezaposleni ostvare direktan kontakt sa poslodavcima i predaju svoje radne biografije. Očekuje se da ponuđena radna mesta uglavnom budu popunjena u narednih šest meseci, jer rezultati prethodno održanih sajmova pokazuju da se u tom vremenskom periodu podmiri 80 posto iskazanih potreba poslodavaca za radnom snagom. Istovremeno, do posla dođe 15 -20 posto učesnika sajma.

Sajam je otvorio gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, koji je istakao da je to još jedna dobra prilika za rešavanje ključnog problema nazaposlenosti u našem gradu.

– Grad leskovac raznim merama, iz godine u godinu, uspeva da smanjuje broj nezaposlenih. Iako je reč o dugotrajnom procesu, zadovoljni smo što možemo da istaknemo da smo od preuzimanja vlasti, uspeli da broj nezaposlenih smanjimo za 3.700. Zahvaljujući, pre svega, kompanijama Falke, Zdravlje Aktavis, Auto – stop, Džinsi i Jura, u ovom periodu zapošljeno je 1808 ljudi, a zaslugu imaju i domaći privrednici, koji su otvorili više stotina radnih mesta, izjavio je gradonačelnik.

U naredna tri meseca, kompanija Džinsi će krenuti sa obukom 40 novih radnika kroz subvencione mere obuka na zahtev poslodavca, koje sprovodi Agencija za lokalni ekonomski razvoj grada. Uz pomoć mera Lokalnog akcionog plana zapošljavanja od 2013-2015, u Leskovcu je, uz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, radno angažovano preko 500 osoba. Pronalaženje posla za Leskovčane je naš glavni prioritet, i zato ćemo raditi na daljem privlačenju stranih investitora i poboljšanju uslova za domaće proizvođače, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je podsetio na to da je Leskovac prvi grad u Srbiji koji je zemljište propalih fabrika Jugekspres i Sintetika odlučio da ustupi stranim investitorima, kako bi se oni zadržali u našem gradu, očuvala postojeća i otvorila nova radna mesta.

Gradonačelnik je najavio da će zahvaljujući zalaganjima lokalne samouprave i dobroj komunukaciji sa menadžmentom kompanije, posao u Juri dobiti još oko 1000 Leskovčana. U Džinsiju će biti zaposleno još 350 radnika, a tokom ove godine, na lokaciji bivše autobuske stanice, biće izgrađen i objekat nemačkog „LIDL“-a. U pregovorima smo i sa jednim nemačkim investitorom iz oblasti automobilske industrije, koji planira da otvori oko 4000 radnih mesta, dodao je Cvetanović.

A. Jovanović

Check Also

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali na nagradnu ekskurziju u organizaciji grada Leskovca

“Vukovci” – maturanti leskovačkih srednjih škola otputovali su jutros na tradicionalnu ekskurziju koju u okviru …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *