Početna / DRUŠTVO / Radovi na izgradnji linije mulja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u punom jeku

Radovi na izgradnji linije mulja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u punom jeku

Radovi na izgradnji druge faze Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – liniju mulja napreduju planiranom dinamikom i u predviđenim rokovima.

U to se danas uverio i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je sa saradnicima obišao gradilište.

Radovi su zvančno počeli 6. juna u prisustvu ministra Gorana Trivana.

Trenutno se radi na izgradnji kompletne konstrukcije digestora visine 16 metara iznad zemlje i priprema se temeljna konstrukcija za prostorije u kojima će se naći gas generator, kotlarnica i ostale mašinske prostorije, kao i glavni šaht i postolje za rezervoar biogasa i gasnu baklju.

Gradonačelnik Leskovca je istakao je da će završetkom projekta Upravljanje otpadnim vodama Leskovac biti prvi grad u Srbiji koji će kompletno zaokružiti proces prečišćavanja otpadnih voda čime će značajno biti unapređena zaštita životne sredine u gradu, a time ćemo postati ravnopravni partner Evropi koja insistira na ekološkom sistemu vrednosti.

-Vrednost ugovora za finansiranje izgradnje objekata linije mulja je 4,2 miliona evra ili 497,5 miliona dinara. Krajnji rok za puštanje u rad kompletnog postrojenja, i objekata PRVE faze-linije vode i objekata DRUGE faze – linije mulja je sredina 2021.godine . Podsetiću vas ovom prilikom da je u izgradnju prve faze Centralnog postojenja za prečišćavanje otpadnih voda – liniju vode, uloženo10,4 miliona evra, novac zemalja Evropske unije“ – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Maja Milošević Milojić, koordinator projekta Upravljanje otpadnim vodama Grada Leskovca objasnila je postupak prečišćavanja vode u Postrojenju nakon završetka radova na njegovoj izgradnji, objasnila da će sav mulj koji bude došao iz prve faze, gde se tehnološki obrađuje i prikladno tretira, ulazi u ugušćivač mulja odakle ide u digestore u kojima se vrši proces izdvajanja metana, ugljen-dioksida i ostalih jedinjenja, odakle se iz tog metana proizvodi električna i toplotna energija i istakla da Leskovac od drugih gradova izdvaja to što će mulj, koji zaostane nakon procesa prečišćavanja biti odlagan na deponiji u Željkovcu.

Srđan Filipovski iz Nadzornog odbora je izrazio svoju zahvalnost zbog posete gradonačelnika i njegovih saradnika i rekao da radovi napreduju po planu i da će nakon realizacije ovog projekta povećati proizvodnja elektične energije od oko 200 kW/h.

Miloš Colić, iz kompanije Sade koja je izvođač radova, se zahvalio lokalnoj samoupravi na podršci i saradnji i istakao da smatra da će se projekat završiti u predviđenom roku, u skladu sa vremenskim uslovima koji do sada nisu ometali radove.

Pogledaj takodje

Radovi petoro lekara Opšte bolnice Leskovac na Kongresu Udruženja kardiologa Srbije

Na 22. kongresu Udruženja kardiologa Srbije sa međunarodnim učešćem koji se održava od 17. do …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *