Početna / DRUŠTVO / Radovi na izgradnji linije mulja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u punom jeku

Radovi na izgradnji linije mulja Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u punom jeku

Radovi na izgradnji druge faze Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – liniju mulja napreduju planiranom dinamikom i u predviđenim rokovima.

U to se danas uverio i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji je sa saradnicima obišao gradilište.

Radovi su zvančno počeli 6. juna u prisustvu ministra Gorana Trivana.

Trenutno se radi na izgradnji kompletne konstrukcije digestora visine 16 metara iznad zemlje i priprema se temeljna konstrukcija za prostorije u kojima će se naći gas generator, kotlarnica i ostale mašinske prostorije, kao i glavni šaht i postolje za rezervoar biogasa i gasnu baklju.

Gradonačelnik Leskovca je istakao je da će završetkom projekta Upravljanje otpadnim vodama Leskovac biti prvi grad u Srbiji koji će kompletno zaokružiti proces prečišćavanja otpadnih voda čime će značajno biti unapređena zaštita životne sredine u gradu, a time ćemo postati ravnopravni partner Evropi koja insistira na ekološkom sistemu vrednosti.

-Vrednost ugovora za finansiranje izgradnje objekata linije mulja je 4,2 miliona evra ili 497,5 miliona dinara. Krajnji rok za puštanje u rad kompletnog postrojenja, i objekata PRVE faze-linije vode i objekata DRUGE faze – linije mulja je sredina 2021.godine . Podsetiću vas ovom prilikom da je u izgradnju prve faze Centralnog postojenja za prečišćavanje otpadnih voda – liniju vode, uloženo10,4 miliona evra, novac zemalja Evropske unije“ – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Maja Milošević Milojić, koordinator projekta Upravljanje otpadnim vodama Grada Leskovca objasnila je postupak prečišćavanja vode u Postrojenju nakon završetka radova na njegovoj izgradnji, objasnila da će sav mulj koji bude došao iz prve faze, gde se tehnološki obrađuje i prikladno tretira, ulazi u ugušćivač mulja odakle ide u digestore u kojima se vrši proces izdvajanja metana, ugljen-dioksida i ostalih jedinjenja, odakle se iz tog metana proizvodi električna i toplotna energija i istakla da Leskovac od drugih gradova izdvaja to što će mulj, koji zaostane nakon procesa prečišćavanja biti odlagan na deponiji u Željkovcu.

Srđan Filipovski iz Nadzornog odbora je izrazio svoju zahvalnost zbog posete gradonačelnika i njegovih saradnika i rekao da radovi napreduju po planu i da će nakon realizacije ovog projekta povećati proizvodnja elektične energije od oko 200 kW/h.

Miloš Colić, iz kompanije Sade koja je izvođač radova, se zahvalio lokalnoj samoupravi na podršci i saradnji i istakao da smatra da će se projekat završiti u predviđenom roku, u skladu sa vremenskim uslovima koji do sada nisu ometali radove.

Pogledaj takodje

BRIGA O STARIJIMA: U Gerontološkim centrima širom Srbije posao za 275, u Leskovcu posao za troje ljudi

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije omogućilo je dodatno angažovanje …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *