Rad Vlade u prvih 100 dana Vlade, obeležile četiri velike celine: budžet, energetika, vladavina prava i stalna nestabilnost na Kosovu

U prisustvu većine ministara, predsednica Vlade, Ana Brnabić je o rezultatima rada svog kabineta govorila danas u Lebanu. Ona je ocenila da je, uprkos svim izazovima, budžet Srbije i dalje ostao razvojni, što garantuje dalji rast i razvoj države, životni standard i nove investicije

Premijerka je naglasila da je postignuta osnovna finansijska stabilnost u smislu kontinuiranog rasta plata i penzija, ali i podrške najugroženijim građanima.

– Tačne podatke ćemo imati 25. februara, ali znamo da smo godinu završili sa prosečnim platama između 710 i 720 evra, i one su sada za 115 posto veće nego pre jedne decenije. Plate u javnom sektoru su povećane od 1. januara za 12,5, a u Vojsci za 25 posto, a penzije u dva navrata, ukupno za 20,8 procenata. Minimalna zarada je veća za 14,3% i sada iznosi nešto više od 40 hiljada dinara. Državna kasa je stabilna, a 25. januara je isplaćen javni dug od 100 milijardi dinara. Ostvaren je rast između 2,3 i 2,5 posto i, uprkos svim teškoćama, imali 4,4 milijarde evra stranih investicija.

Prema njenim rečima, ova godina biće važna za putnu infrastrukturu, budući da je u njoj planiran završeak mnogih projekata. Istakla je i da je usvojena Strategija za mlade, ali i da je počeo treći ciklus programa ”Moja prva plata”.

– Kad je reč o zdtavstvu, obezbeđene su vakcine za nove sojeve korona virusa, a sa dva miliona evra finansirani su radovi rekonstrukcije i adaptacije više domova zdravlja. U oblasti ekologije, usvojen je Program zaštite vazduha do 2030. godine, a nastavilo se i sa izgradnjom nekoliko postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za poljoprivredu, nikada nije bilo opredeljeno više sredstava nego ove godine, čak 68,7 milijardi dinara za subvencije.

Premijerka je podsetila na činjenicu da je podeljeno 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, da je uspostavljena direktna avio-linija sa Kinom, kao i da je dobrovoljno služenje vojnog roka upućeno 1.612 kandidata, najviše u poslednjih pet godina.

– Srbija je energetski stabilna, kroza se nije osetila, rezerve nafte su 54 osto veće u odnosu na 2021. godinu, a EPS je u decembru i januaru izvezao 143 gigavat sati struje. Država subvencionisam cenama električne energije čuva standard građana i štiti konkurentnost privrede. Građani ne treba da brinu, imamo dovoljno uglja, gasa, nafte i naftnih derivata, a već se pripremamo za iduću zimu.

Check Also

U petak i subotu isplata redovne i privremene novčane naknade za maj

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Banke Poštanska štedionica isplatiti redovnu i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *